7.9 C
București
joi, 15 aprilie 2021 - 11:03

Grecia amenință UE cu procese

Ministrul grec de finanțe a spus că Guvernul de la Atena își va folosi toate drepturile legale

grecia ue

Grecia ameninţă că va da în judecată Uniunea Europeană pentru a bloca excluderea ţării din zona euro şi pentru a evita colapsul sistemului bancar, relatează Daily Telegraph în ediţia electronică, citată de Mediafax.

„Guvernul grec îşi va folosi toate drepturile legale”, a afirmat ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis. „Primim consiliere şi cu siguranţă vom lua în considerare o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie. Tratatele UE nu prevăd ieşirea din zona euro şi noi refuzăm să o acceptăm. Calitatea noastră de membru nu este negociabilă”, a precizat Varoufakis.

Guvernul de la Atena a adoptat această poziţie după ce marile puteri europene au avertizat că Grecia va fi forţată să iasă din uniunea monetară dacă alegătorii resping măsurile de austeritate propuse de creditorii internaţionali, în urma referendumului de duminică.

„Problema care se pune este dacă grecii vor sau nu să rămână în zona euro sau vor să îşi asume riscul de a ieşi”, a spus preşedintele francez Francois Hollande.

O acţiune la Curtea Europeană de Justiţie împotriva instituţiilor UE ar fi o mişcare fără precedent şi ar complica situaţia referitoare la Grecia. Oficialii greci au precizat că iau în considerare inclusiv să dea în judecată Banca Centrală Europeană (BCE) pentru că a decis să menţină și să îngheţe finanţarea băncilor din Grecia, deşi datoria instituţiei este să asigure stabilitatea financiară.

Grecia a adoptat euro în 2001, în cadrul primului val de state care au început să folosească efectiv moneda unică de la 1 ianuarie 2002, potrivit site-ului Comisiei Europene. Nicio ţară nu a părăsit zona euro şi nu există un mecanism oficial pentru a face acest lucru.

Emanuel Stan