0.9 C
București
joi, 1 decembrie 2022 - 13:05
No menu items!

Grecia activează mecanismele UE şi acceptă ajutorul Frontex în gestionarea crizei imigranților

spot_img

Grecia a cerut ajutorul UE în gestionarea frontierelor sale, deoarece nu face față miilor de imigranți de la frontiera de nord cu Macedonia .Poliția a folosit gazele lacrimogene, joi, pentru a elibera un punct de trecere a frontierei blocat de protestatari.

Autorităţile de la Atena au adoptat joi trei măsuri pentru a face faţă crizei migraţiei, activând mecanismele UE menite să ajute în situaţii de criză: cel de Protecţie Civilă şi RABIT dar şi acceptarea ajutorului Frontex (Agenția Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operaționale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene) la frontiera cu Macedonia. Aceste măsuri au fost primite bine de statele membre, mai ales că multe au solicitat ca Grecia să fie suspendată din zona Schengen pentru a nu face suficient pentru a asigura frontierele sale externe și ar fi respins ajutorul UE.

Atena a activat Mecanismul UE de Protecţie Civilă, pentru a beneficia de sprijin material în vederea gestionării afluxului de refugiaţi şi solicitanţi de azil. Astfel, autorităţile elene au cerut bunuri precum corturi, generatoare, paturi, echipamente sanitare şi truse de prim-ajutor.

Livrarea ajutoarelor este coordonată de Centrul de Coordonare a Răspunsului la situaţii de urgenţă (ERCC) al CE, care colaborează cu autorităţile elene şi ale celorlalte state participante la Mecanism.