10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 3:53

Grecia a primit un avans de 4 miliarde de euro pentru propriul PNRR. România încă așteaptă

spot_img

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu, fost ministru delegat pentru afaceri europene, a anunțat, vineri, într-o postare pe contul său de Facebook, că Grecia a primit deja un avans de 4 miliarde de euro pentru propriul plan de redresare și reziliență. “România, care are un plan de o valoare similară (29,2 miliarde de euro pentru România / 30,5 miliarde pentru Grecia), încă așteaptă și solicită un avans de doar 2 miliarde de euro”, atrage atenția Negrescu. 

“Grecia a primit deja un avans de 4 miliarde de euro pentru propriul plan de redresare și reziliență. România, care are un plan de o valoare similară (29,2 miliarde de euro pentru România / 30,5 miliarde pentru Grecia), încă așteaptă și solicită un avans de doar 2 miliarde de euro.
 
După ce au eșuat în realizarea planului și au făcut România de râs trimițând un plan prost făcut la Bruxelles, guvernanții nu sunt capabili să gândească nici măcar o strategie pentru atragerea avansului și preferă să solicite o sumă mai mică decât ar fi putut solicita în primă instanță din valoarea totală a PNRR.
 
Mai mult, proiectele prevăzute spre decontare din avans nu par să existe. Spre exemplu, Imprimeria Națională a contrazis, recent, guvernanții și a transmis clar că noile cărți de identitate sunt plătite din bugetul propriu, nu din PNRR cum spuneau aceștia”, arată europarlamentarul PSD. 
 
În opinia acestuia, ordonanța care reglementează PNRR ar trebui modificată în regim de urgență. 
 
“Coaliția de dreapta trebuie să explice în detaliu românilor ce va face cu acest avans, de ce a solicitat o sumă mult mai mică decât cea posibilă și să ofere garanții privind cheltuirea banilor din PNRR prin modificarea în regim de urgență a ordonanței care reglementează PNRR”, subliniază Victor Negrescu. 
 
R.Dan