13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 1:47
No menu items!

Grâul din Bulgaria va fi exportat ca fiind din România

spot_img

Egiptul este cel mai mare importator de grâu din lume

cereale

O parte semnificativă a recoltei de grâu din Bulgaria va fi exportată prin România, potrivit unor surse din piață, citate de presa de la Sofia.

Motivul este că traderii din România au câștigat un contract important de furnizare pentru Egipt, într-o licitație la care companiile din Bulgaria nu au putut participa.

Grâul din nord-estul Bulgariei poate fi cumpărat ușor de traderii români, încărcat pe nave la Constanța și transportat în Egipt, potrivit unor surse din industrie, citate de Standart News.

Nu este pentru prima dată când grâul Bulgariei este exportat ca fiind din România. Anul trecut s-a întâmplat la fel, în contextul în care grâul din Bulgaria esta cel mai ieftin din regiunea Mării Negre.

Traderii au folosit această oportunitate pentru a cumpăra cantități mari de grâu ieftin și de calitate bună, care apoi a fost exportat prin intermediul firmelor din România, la prețuri mult mai mari, au explicat fermierii.

În acest an, guvernul a făcut tot posibilul pentru ca problema să nu se repete și pentru a oferi posibilitatea producătorilor bulgari de a vinde direct în Egipt și de a obține un profit mai bun.

”Trebuie să spunem cu regret că, în pofida eforturilor mari ale Direcției de Cereale și ale Ambasadei Bulgariei din Egipt, nu am putut înregistra grâul bulgăresc și participarea Bulgariei în licitațiile organizate de compania de stat egipteană GASC”, a afirmat un oficial de la Sofia.

Publicația zf.ro a relatat pe 9 iulie că traderii Glencore, Ameropa, Nidera şi cooperativa franceză Invivo au câştigat cea mai importantă licitaţie organizată în acest început de sezon de achizitorul de stat din Egipt. Ei vor livra 240.000 de tone de grâu din România în perioada 21-31 august a acestui an.

V.B.