7.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 3:14

Creșterile salariale, ANULATE de scumpiri pentru prima oară în ultimii zece ani

spot_img

Inflația anulează, pentru prima oară în ultimii zece ani, creșterile salariale. Salariul mediu din România a crescut în acest an cu 6,4%, ajungând la valoarea de aproape 3.500 de lei. Românii nu simt majoarea în buzunar, beneficiile majorărilor salariale fiind anulate de inflaţia de 6,3%, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Pentru prima dată din 2011 încoace – anul în care s-au resimţit cel mai tare efectele crizei financiare din 2008 pe piaţa muncii – în 2021 economia ar putea înregistra un nivel al inflaţiei mai mare decât cel al creşterilor de salarii.

În ritmul actual de creştere a preţurilor şi al scăderii puterii de cumpărare, cei 5 milioane de angajaţi români ar putea avea, pentru prima dată, creşteri salariale negative în 2022.
În criza economică din 2008-2009 un milion de joburi au dispărut din economie până în 2011, an în care rata inflaţiei a fost mai mare decât nivelul de creşteri salariale.

„Sunt foarte multe discuţii în companii în acest moment pentru stabilirea bugetului pentru anul următor. Cei din multinaţionale au dat la grup informaţia despre inflaţia din România şi despre nivelul cu care va creşte anul viitor salariul minim pe economie, pentru că această creştere cu 10% a salariului minim impactează toate benzile salariale. Însă nu cred, cu toate eforturile de bugetare, că firmele vor acorda o creştere salarială medie de peste 6,5%, deci inflaţia va fi mai mare decât creşterile salariale de la privat“, a explicat Alina Popescu, talent information solution leader SEE Europe în cadrul companiei Mercer Marsh Benefits, care realizează anual un studiu salarial.

C.Dumitrescu