11.4 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 23:18

Gospodăriile din Delta Dunării, atacate de șacali. Oamenii cer sprijinul Ministerului Mediului

spot_img

Autorităţile din Tulcea solicită Ministerului Mediului să permită vânarea şacalilor din Delta Dunării, precizând că aceştia atacă gospodăriile şi reprezintă un pericol pentru siguranţa comunităţilor locale.

Mai mulți primari din județul Tulcea au semnat o scrisoare adresată Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor prin care solicită „să se permită vânarea acestei specii invazive care produce daune majore și chiar poate amenința viața locuitorilor”.

Primarii propun o serie de măsuri, printre care: atribuirea de urgenţă a activităţii de extracţie unor asociaţii/ organizaţii/ asocieri ale vânătorilor care să dovedească experienţă/expertiză în modalitatea adecvată de recoltare a acestei specii; elaborarea, în regim de urgenţă, a unui studiu de evaluare a populaţiei de şacali şi a evoluţiei acesteia; elaborarea unor norme clare pentru activitatea de recoltare a şacalilor, având în vedere că vânătoarea de şacal nu se poate realiza după aceleaşi metode ca la orice altă specie; aprobarea unor modificări legislative care să permită vânarea speciilor care produc daune majore şi pot ameninţa viaţa locuitorilor din Delta Dunării.

Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, a precizat că în zona Rezervaţiei Biosferei vânătoarea este interzisă.

“Înmulţirea necontrolată a şacalilor şi atacurile acestora asupra gospodăriilor reprezintă un pericol pentru siguranţa comunităţilor locale, cu impact direct asupra activităţilor economice, în special în turism. În acest sens, am înaintat apelul reprezentanţilor comunităţilor locale afectate către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru identificarea unor măsuri de sprijin şi pentru desfăşurarea tuturor activităţilor din zonă în condiţii de normalitate şi de siguranţă. Procesul este unul sensibil deoarece ne aflăm într-o Rezervaţie a Biosferei, iar vânătoarea este interzisă în totalitate”, a declarat Horia Teodorescu.

                                                                                                                   Adina Silav