16.5 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 5:57
No menu items!

Google îl sărbătoreşte pe Hermann Rorschach, cel care a inventat testul Rorschach

spot_img

Hermann Rorschach

Google îl sărbătorește, printr-un logo special, la 129 de ani de la naştere, pe psihiatrul și psihanalistul Hermann Rorschach, cel care a inventat testul Rorschach.

Noul logo este unul interactiv, utilizatorii își pot face un test Rorschach și pot să spună ce văd prin postarea răspunsurilor pe platformele Google Plus, Facebook şi Twitter.

Testul Rorschach reprezintă o interpretare liberă a unei imagini asimetrice și a fost creat cu scopul de a identifica personalitatea reală a pacienților.

Astfel, cel care își face testul trebuie să interpreteze ceea ce vede în urmele lăsate de o pată de cerneală pe o coală, după ce a fost îndoită şi readusă la forma iniţială.

Hermann Rorschach, născut pe 8 noiembrie 1884 în Elveția, a avut o pasiune pentru artă și pentru pictură încă din copilărie, fiind poreclit “pată de cerneală” datorită pasiunii lui de a realiza pete de cerneală cu modele complexe. Pasiune care l-a ajutat în viitoarea sa carieră.

Rorschach a început să studieze ştiinţele medicale la Universitatea din Zurich, la recomandarea eminentului biolog german Ernst Haeckel. După absolvire a studiat psihiatria și psihanaliza îndrumat de psihiatrul Eugen Bleuler, renumit pentru înțelegerea și explicarea bolilor mentale.

Întrebându-se de ce văd persoanele lucruri diferite în aceleaşi pete de cerneală, Hermann Rorschach, a început să le arate copiilor imaginile şi să analizeze răspunsurile lor.

Hermann Rorschach a murit la 1 aprilie 1922, la numai 37 de ani, ca urmare a unei peritonite apendiculare.

D.M.