23.7 C
București
joi, 8 iunie 2023 - 13:40
No menu items!

Google, amendat cu 500 de milioane de euro în Franța

spot_img

Consiliul Concurenţei din Franţa a amendat Google cu 500 de milioane de euro, pentru că acesta nu a respectat decizia instituţiei cu privire la remunerarea editorilor de conţinut şi a agenţiilor de ştiri pentru utilizarea conţinutului lor pe platforma Google.

Google, o divizie a grupului Alphabet Inc., a ignorat o decizie din luna aprilie 2020, prin care i se cerea să negocieze „cu bună credinţă” cu editorii de presă şi agenţiile de ştiri, pentru a afişa părţi din articolele lor pe serviciul Google News.

Disputa dintre Google şi proprietarii de ziare şi agenţiile de presă este una de durată. Editorii europeni cer de peste un deceniu organismelor de reglementare să contracareze puterea Google, care i-a permis să atragă venituri din publicitate în valoare de miliarde de euro. În anul 2019 au fost înregistrate plângeri în Franţa de către reprezentanții ziarelor, revistelor, şi agenţia de presă France-Presse.

„Sancţiunea de 500 milioane de euro ia în calcul gravitatea excepţională a încălcărilor observate precum şi faptul că atitudinea Google a condus la noi întârzieri în aplicarea legii”, a declarat preşedintele Autorităţii pentru concurenţă din Franţa, Isabelle de Silva.
 

Gigantul american are la dispoziţie două luni pentru a veni cu propuneri spre a despăgubi editorii şi agenţiile de presă pentru utilizarea conţinutului lor. În caz contrar, Google este pasibil de o amendă de până la 900.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere.