14.8 C
București
joi, 30 mai 2024 - 8:53
No menu items!

Goliat – cel mai mare păianjen din lume

spot_img

Păianjenul Goliat “mâncător de păsări” nu reprezintă o ameninţare gravă la adresa oamenilor

paianjen goliat

Păianjenul Goliat este cel mai mare păianjen din lume, potrivit Guinness World Records. E un arahnid “de mărimea unui căţeluş”, cum a scris pe blogul său un biolog care a întâlnit acest păianjen uriaş de trei ori, în cursul unor expediţii.

Piotr Naskrecki, entomolog şi fotograf care lucrează la Museum of Comparative Zoology din cadrul Harvard University, a întâlnit acest păianjen spectaculos, în Guyana, potrivit descopera.ro.

Păianjenul Goliat “mâncător de păsări” (Theraphosa blondi) este cel mai mare păianjen din lume; deschiderea picioarelor ajunge la 30 cm lungime, are un corp “de mărimea unui pumn mare”, după descrierea aceluiaşi biolog, este înarmat cu chelicere (“colţi”) de 5 cm lungime şi cântăreşte circa 170 g.

Este veninos, însă veninul nu este mortal pentru om, muşcătura unui asemenea păianjen fiind extrem de dureroasă.

Creatura are şi alte arme defensive – îşi freacă picioarele de abdomen, eliberând astfel în aer un nor de perişori fini care, dacă ajung în ochi, provoacă iritaţii, dureri şi mâncărimi insuportabile, care persistă zile în şir.

În ciuda aparenţelor înfricoşătoare, acest păianjen nu reprezintă o ameninţare gravă la adresa oamenilor.

Paianjenul Goliat se hrăneşte cu insecte, broaşte – ocazional cu ouă de păsări, dacă dă peste vreun cuib, hrana lui principală fiind râmele.