3.5 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 1:33
No menu items!

Gogorița lui Băsescu. Ce ignoră președintele la articolul 134 din Constituție, fluturat în fața CSM

spot_img

Basescu CSM

Ce nu știe președintele Traian Băsescu despre articolul 134 din Constituție, invocat la ședința CSM în cazul numirii procurorului general și a șefului DNA, este că alineatul 1 al acestuia prevede această procedură „în condițiile legii”. Cu alte cuvine, a Legii 303 privind statutul magistraților.

Astfel, alineatul 1 al articolului 134 din Constituția României prevede: Consiliul Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii.

Articolul 54 din Legea 303 prevede: Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Legea 303 a fost inițiată de Monica Macovei, fostul ministru al justiției, care, ca europarlamentar, o susține în continuare.

Andi Topală