18.9 C
București
vineri, 7 octombrie 2022 - 22:00
No menu items!

Gitenstein, îngrijorat de soarta poporului român UPDATE

spot_img

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, s-a arătat îngrijorat de posibilitatea ca seria de alegeri dificile de care se apropie România să dezbine poporul, el fiind de părere că politicienii români trebuie să se întoarcă la o coabitare civilizată şi stabilă.

De asemenea, Gitenstein a menţionat si importanţa procesului de selecţie a noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA, precizand că acesta va influenţa percepţia Washington-ului asupra parteneriatului strategic cu România. “Urmează provocări extrem de mari. România se apropie de o serie de alegeri dificile, care este posibil să dezbine poporul. Sincer, sunt îngrijorat. După încheierea războaielor politice, vor reuşi politicienii români să se întoarcă la o formă de coabitare civilizată şi stabilă?“, a spus ambasadorul SUA, în discursul rostit marţi în aula BCU, la încheierea proiectului Liderjust.

Gitenstein a preciat că este un motiv de optimism faptul că, după toată instabilitatea politică şi economică din această vară, în cele din urmă a triumfat statul de drept. El a menţionat că un adevărat test pentru o republică democratică este respectarea legii de către cei aflaţi la putere şi în momentele când aceasta nu corespunde cu interesele lor.“După toată instabilitatea politică şi economică din această vară, care, trebuie să recunosc, a scos la lumină emoţii puternice de toate părţile, în cele din urmă statul de drept a triumfat. Referendumul s-a desfăşurat în conformitate cu deciziile Curţii Constituţionale, iar cei de la putere au aceptat rezultatul, cu toate că acesta era contrar obiectivelor sale politice. Adevăratul test pentru o republică este respectarea legii de către cei aflaţi la putere şi în momentele dificile, nu doar în cele uşoare, şi mai ales atunci când nu corespunde cu interesele lor“, a afirmat Gitenstein. (A.M)

UPDATE: Cum comentează politicienii mesajul ambasadorului Mark Gitenstein

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, marţi, că este îngrijorat de posibilitatea ca seria de alegeri dificile de care se apropie România să dezbine poporul, el menţionând nevoia ca politicienii români să se întoarcă la o coabitare civilizată şi stabilă.

Raluca Turcan:

“Modul în care România va ieşi din alegerile din decembrie va depinde de clasa politică. Referendumul din vară a împărţit românii în buni şi răi, în pro sau anti Băsescu, pro sau anti PDL. USL este cel care ar trebui să accepte  lecţia democraţiei, pentru că altfel ceea ce a zis Gitenstein poate devein realitate, a declarat Raluca Turcan pentru Sursa Zilei. Şi la referendumul din vară, şi acum, ARD face apeluri la civilitate, normalitate şi încetare a dezbinării sau învrăjbirii românilor unii împotriva altora, a completat liderul PDL.