29.5 C
București
duminică, 1 august 2021 - 13:53

GIP: Kovesi a plagiat masiv din lucrarea profesorului Gheorghiță Mateuț

spot_img

Grupul de Investigații Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, publică în continuare dovezi ale plagiatului din teza de doctorat a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

GIP dezvăluie pe https://kovesiplagiat.wordpress.com, site înființat temporar, până la remedierea problemei legate de serverul site-ului grupul.ro, că Laura Codruța Kovesi a schimbat unele cuvinte din textul original, softul iThenticate identificând un procent de 34% plagiat în capitolele 2, 3 și 4 ale tezei de doctorat.

În capitolele 2, 3 și 4 ale tezei sale de doctorat, Laura Codruța Kovesi ar fi plagiat masiv cartea „Traficul de ființe umane. Infractor. Victima. Infracțiune” scrisă de o echipă condusă de profesorul Gheorghiță Mateuț și publicată în anul 2005 (cu 6 ani înaintea tezei lui Kovesi) la Editura Alternative Sociale din Iaşi.

„De exemplu, subcapitolul II.3.2.1 al tezei lui Kovesi plagiază în întregime subcapitolul 4 al Capitolului 1 al lucrării lui Mateuț. Kovesi nu a pus ghilimele, nu a citat, nu a pus vreo notă de subsol. A încercat însă să-și ascundă furtul prin mici modificări aduse textului original. În loc de „noua dimensiune a Europei” cum apare în textul original, Kovesi a scris „noua configurație a Europei”; în loc de „scoate în evidență pericolul” cum apare în textul original, Kovesi a scris „evidențiază pericolul”; în loc de „se impune astfel” cum apare în textul original, Kovesi a scris „s-a impus astfel”; în loc de „prin ratificare” cum apare în textul original, Kovesi a scris „ratificând”; în loc de liniuțele care apar în textul original, Kovesi a pus săgeți”, scrie GIP.

Pe de altă parte, o altă modalitate prin care șefa DNA ar fi încercat să-și ascundă plagiatul a fost următoarea: „fără a folosi vreodată ghilimelele și pentru a crea impresia că s-a inspirat doar în câteva pasaje din lucrarea lui Mateuț, Kovesi a introdus câteva note de subsol cu trimiteri la această lucrare”. „De exemplu, paginile 259 și 260 din lucrarea lui Kovesi sunt copiate în întregime din Mateuț. Pentru a disimula faptul că au fost preluate bucăți masive de text, la pagina 260 apare o notă la sfârșitul unui scurt paragraf care trimite la lucrarea Traficul de ființe umane. Infractor. Victima. Infracțiune. Paginile următoare din teza lui Kovesi preiau din nou, fără să citeze și fără vreo notă de subsol, pasaje întregi din lucrarea lui Mateuț”, mai scrie GIP.

Organizația condusă de Mugur Ciuvică anunță, pe aceeași cale, că, săptămâna viitoare, după ce va publica toate rapoartele iThenticate care demonstrează plagiatul lui Kovesi, va sesiza, din nou, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Andrei Tudor