9.4 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 7:17

GIP: Kovesi a plagiat din lucrarea unui profesor cercetat de DNA

spot_img

Grupul de Investigații Politice a finalizat analiza lucrării de doctorat a Laurei Codruța Kovesi. Potrivit celui mai performant soft antiplagiat, iThenticate, capitolele 5 și 6 ale lucrării lui Kovesi sunt plagiate în proporție de 50%, informează GIP pe kovesiplagiat.wordpress.com.

Potrivit GIP, organizație condusă de analistul Mugur Ciuvică, în capitolul 5, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi ar fi plagiat masiv inclusiv din lucrarea „Elemente de toxicologia drogurilor”, publicată în 2006 de profesorul Radu Alexandru Macovei. Profesorul Macovei este fostul director al spitalului Floreasca. În 2012, DNA l-a cercetat pe profesorul Macovei pentru că l-ar fi ținut în spital pe Adrian Năstase. GIP susțține că, la fel ca în capitolele anterioare, Codruța Kovesi a încercat să-și ascundă plagiatul schimbând unele cuvinte din textul original: „opiumul” (Kovesi) în loc de „opium-ul” (Macovei); „sfârșitul anilor 1930”(Kovesi) în loc de „sfârșitul anilor 30” (Macovei);  „toți componenții societății” (Kovesi) în loc de „toți membrii societății” (Macovei), „afrodiziace” (Kovesi) în loc de „afrodisiace” (Macovei). Kovesi nu a pus ghilimele sau vreo notă de subsol care să indice sursa textului pe care îl reproduce.

Tot GIP precizează că în capitolul 6 al lucrării, Kovesi plagiază masiv din lucrarea profesorului Maxim Dobrinoiu, „Infracțiuni în domeniul informatic”, apărută în 2006. De exemplu, Secțiunea a 2-a din Capitolul 6 al lucrării lui Kovesi (paginile 368-377) este copiată integral după Secțiunea a 2-a a lucrării profesorului Dobrinoiu. Kovesi a preluat cu copy – paste inclusiv titlul Secțiunii din lucrarea originală „Aspecte de drept comparat privind criminalitatea informatică”.  Profesorul Dobrinoiu a studiat modul în care este sancționată criminalitatea informatică în diverse țări. Kovesi a copiat integral analiza profesorului Dobrinoiu, schimbând ordinea țărilor și inserând notele de subsol din lucrarea originală ca și când i-ar fi aparținut. După 10 pagini plagiate, Kovesi a inserat în antepenultimul paragraf al secțiunii o notă în care face trimitere la lucrarea lui Dobrinoiu, pentru a da impresia că doar acel paragraf e preluat.

În zilele următoare, GIP va depune din nou la CNATDCU o sesizare privind plagiatul Laurei Codruța Kovesi, se precizează pe site-ul kovesiplagiat.wordpress.com.

Andrei Tudor