20 C
București
duminică, 13 iunie 2021 - 17:05

GIP: Fostul procuror Emilian Eva își vrea înapoi bunurile care i-au fost confiscate la percheziții

spot_img

Fostul procuror Eva, condamnat pentru luare de mită, vrea să primească înapoi bunurile care i-au fost confiscate la percheziții, conform unei anchete a Grupului de Investigații Politice. Pe 31 mai, Judecătoria Iași urmează să se pronunțe în acest dosar.

În 25 iunie 2015, locuința și biroul din Iași ale procurorului Emilian Eva, au fost percheziționate de DNA. Procurorul Eva devenise celebru după ce fusese adus în structura centrală a DNA în mai 2007, special pentru a se ocupa de dosarul ICA. În decembrie 2008, imediat după ce dosarul ICA a fost trimis în instanţă, Eva fusese trimis înapoi la Iaşi.

În urma perchezițiilor făcute la Emilian Eva în 2015, poliția judiciară i-a confiscat sute de tablouri (multe dintre ele false), dar și alte obiecte pe care le deținea ilegal, printre care și două detectoare de metale. Legea obligă deținătorii de detectoare de metale să obțină o autorizație de la Poliție, autorizație pe care procurorul Eva nu o avea.

DNA l-a reținut pe Emilian Eva în iunie 2015 și l-a trimis în judecată în septembrie 2015. În 2017, Înalta Curte l-a condamnat, în primă instanță, pe Eva la 2 ani și 11 luni închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și operațiuni financiare incompatibile cu funcția. Atât DNA, cît și Eva au făcut apel împotriva sentinței, procesul fiind în prezent suspendat.

Grupul.ro mai scrie că între timp, Emilian Eva încearcă însă să recupereze bunurile care i-au fost confiscate la percheziții. Încă din 2016, el a dat în judecată Poliția Judiciară cerând să i se restituie cele două detectoare de metale. În fața judecătorilor, Eva a ridicat o excepție de neconstituționalitate, susținând că prevederile din Ordonanța de Guvern nr. 43/2000, privind protecția patrimoniului archeologic, prin care se stabilește obligativitatea unei autorizații pentru deținerea de detectoare de metale sunt neconstituționale.

Prin Decizia nr. 32 din 4 februarie 2020, Curtea Constituțională a respins ca inadmisibilă excepția de neconstituționalitate ridicată de Eva.

Judecătoria Iași urmează să se pronunțe pe 31 mai 2021 în dosarul în care Emilian Eva a dat în judecată Inspectoratul de Poliţie Iași, pentru că, în timpul perchezițiilor domiciliare, polițiștii judiciari i-au confiscat cele două detectoare de metale pe care le deținea fără autorizație.