16.4 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 12:17

GIP: Camelia Bogdan se recunoaște învinsă la CEDO și atacă judecătorii Curții

Grupul de Investigații Politice (GIP) publică un material video în care Camelia Bogdan, judecătorul exclus de două ori din magistratură, își afirmă „dezamăgirea” față de decizia CEDO în cazul său, decizie care a „afectat-o” foarte mult.

Totul vine la o jumătate de an după pronunțarea CEDO, timp în care Camelia Bogdan a susținut că a fost învingătoare la CEDO în speța îndreptată împotriva statului român.

Reamintim că judecătorii CEDO au respins majoritatea cererilor formulate de Camelia Bogdan, stabilind că singura încălcare a unor drepturi a fost imposibilitatea contestării de către Camelia Bogdan a suspendării din funcție, pe perioada judecării contestației la sancțiunea dictată de CSM.

Pe lângă dezamăgirea exprimată public, Camelia Bogdan îi acuză pe judecătorii CEDO că nu au înțeles „miza” cererii sale și că nu cunosc principiile statului de drept, pentru că un judecător „n-ar trebui să fie deranjat”:

„Am fost extrem de dezamăgită de decizia în cazul meu „Camelia Bogdan vs România”. Pentru că am avut impresia că CEDO nu a înțeles care era miza.

În 2017, am fost exclusă din magistratură pentru că am predat anti-corupție într-un program sponsorizat de Banca Mondială. Am fost acuzată de conflict de interese, am fost acuzată de incompatibilitate”, spune Camelia Bogdan.

Aceasta s-a adresat și Marii Camere a CEDO, care însă nu i-a admis solicitarea.

„Am încercat să înaintez cazul meu la Marea Cameră a CEDO. Din păcate, avocatul meu nu a considerat că e de competența Marii Camere. Dar CEDO mi-a răspuns, chiar dacă am primit întreaga documentație prin poștă, pentru că avocatul meu nu a vrut să facă această solicitare, a trebuit să cer Marii Camere a CEDO să răspundă (…) Dar CEDO a refuzat să analizeze această plângere a mea. Sunt foarte afectată.

În plus, CEDO nu a găsit nici vreo încălcare a dreptului meu la viață personală. Au spus că, în primul meu caz de suspendare, am fost suspendată „doar” pentru 9 luni. Or, o simplă înțelegere a principiilor  statului de drept spune că un judecător n-ar trebui să fie deranjat, iar dacă un judecător e îndepărtat din funcție asta ar trebui să se datoreze unor acuzații foarte grave”, afirmă Camelia Bogdan.