20.5 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 5:45
No menu items!

Gigi Becali, la Tribunalul București: Nu vreau să-mi târăsc familia în acţiunea de întrerupere a pedepsei UPDATE

spot_img

Becali cu catuse

  • UPDATE

Magistrații Tribunalului Bucureşti vor decide miercuri dacă pedeapsa lui George Becali va fi întreruptă. Avocaţii au susținut că Becali ar trebui lăsat în libertate pentru a-şi pune ordine în afaceri, în timp ce procurorul a susţinut că acesta nu a administrat niciodată în mod direct firmele pe care le deţine.

Magistrații Tribunalului București judecă luni cererea lui George Becali de întrerupere, pe o perioadă de trei luni, a executării pedepsei de trei ani de închisoare pe care o are de executat în urma deciziilor Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Becali a fost adus luni, în jurul orei 10.00, de la Penitenciarul Jilava, unde își execută pedeapsa, la Tribunalul Bucureşti, unde se judecă cererea lui de întrerupere a pedepsei.

La începutul şedinţei de judecată, avocaţii lui George Becali au depus la instanţă mai multe înscrisuri referitoare la situaţia firmelor omului de afaceri, precum şi la situaţia familială a acestuia.

Procurorul prezent la şedinţă a spus că nu este împotriva documentelor depuse, dar a cerut ca avocaţii lui Becali să precizeze temeiul în baza căruia este făcută acţiunea de întrerupere a executării pedepsei. Acesta a solicitat ca avocaţii să menţioneze pe care din cazurile prevăzute din articolul 455 este fundamentată cererea de întrerupere a executării pedepsei şi să menţioneze dacă sunt menţinute ca motive şi problemele familiale ale fostului deputat, caz în care se impune efectuarea unei anchete sociale.

La acest moment, George Becali a luat cuvântul în faţa instanţei, arătând că nu doreşte sub nicio formă ca familia lui să fie implicată în vreun fel în judecarea acestei cereri. Becali a spus că nu vrea să fie „ipocrit” şi să-şi folosească familia ca motiv în cadrul cererii de înterupere a executării pedepsei, astfel că a cerut să fie eliminat motivul problemelor familiale dintre temeiurile juridice în baza cărora a fost fundamentată acţiunea.

Judecătorul a luat act de cererea lui Becali, a arătat că nu se mai impune efectuarea unei anchete sociale în acest context, iar la solicitarea procurorului a suspendat judecarea cauzei până la ora 12.00, pentru ca reprezentantul Parchetului să poată studia documentele depuse de avocaţii omului de afaceri.

Avocaţii lui Becali au depus pe 7 iunie, la Tribunalul Bucureşti, cererea de întrerupere pentru trei luni a pedepsei de trei ani de închisoare primite de patronul echipei de fotbal Steaua.

Pe 20 mai, George Becali a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Alături de acesta au primit pedepse de câte doi ani de închisoare cu executare fostul ministru al apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină. Aceştia au fost încarceraţi pe 20 mai la Penitenciarul Rahova, iar pe 10 iunie au fost transferaţi la Penitenciarul Jilava.

Pe 4 iunie, Becali a fost condamnat tot la trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza”, pentru dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, decizia dispusă de Completul de cinci judecători al Curții Supreme fiind definitivă. Instanţa nu a făcut reindivualizarea şi contopirea pedepselor lui Gigi Becali, astfel că avocaţii acestuia au cerut, la Tribunalul Bucureşti, contopirea pedepselor, pentru a se constata care este cea mai mare pe care o are de efectuat acesta. Cererea de contopire a pedepselor va fi judecată de magistraţii Tribunalului Bucureşti pe 19 iunie.

George Becali şi-a pierdut mandatul de deputat în urma condamnării sale definitive. Camera Deputaţilor a aprobat pe 5 iunie, prin vot, vacantarea locului de deputat al lui Becali.

Andrei Tudor