15.9 C
București
luni, 27 septembrie 2021 - 3:42

Gigi Becali, condamnat la 3 ani de închisoare cu executare

spot_img

Finanțatorul echipei FC Steaua, George „Gigi” Becali, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executarea pedepsei, în dosarul privind schimbul de terenuri cu Ministrul Apărării Naționale. În același dosar, instanța supremă i-a mai condamnat la câte 2 ani de închisoare pe fostul ministru al apărării, Victor Babiuc, și pe fostul șef al Statului Major al Armatei, Dumitru Cioflină.

În același timp, instanța a dispus instituirea sechestrului asigurator pe casa lui Gigi Becali pentru recuperarea prejudiciului.

Procurorii anticorupţie îl acuză pe Becali că, în urma unui schimb de terenuri realizat în perioada 1996 – 1999 între deputat şi Ministerul Apărării Naţionale (MApN), statul român ar fi fost prejudiciat cu 892.758 de dolari. Becali este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, întrucât oficiali ai Ministerului i-ar fi dat omului de afaceri două terenuri din zona Voluntari care însumau 30 de hectare în schimbul unui teren mai ieftin în localitatea Ştefăneştii de Jos. Potrivit anchetatorilor, Ministerul nu ar fi putut să îi dea deputatului terenurile, întrucât acestea nu aparţineau Armatei. Ceilalţi inculpaţi din dosar sunt fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc, trimis în judecată sub acuzaţia de abuz în serviciu şi luare de mită, fiica fostului ministru Ioana Babiuc, pentru că l-ar fi ajutat pe tatăl ei să primească şpaga şi generalul Dumitru Cioflină, acuzat şi el de abuz în serviciu. Completul de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a achitat în urmă cu un an pe toţi cei patru inculpaţi din dosar, magistraţii considerând că probele aduse de procurori nu sunt suficiente pentru condamnare. Procurorii au atacat însă decizia cu recurs.