4 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 1:22
No menu items!

Gigi Becali a fost condamnat în Dosarul „Valiza” la 3 ani cu executare

spot_img

Gigi Becali, la instanța supremăFinanțatorul echipei de fotbal Steaua, Gigi Becali, a fost condamnat în dosarul „Valiza” la trei ani de închisoare cu executare, sub acuzația de dare de mită. Teia Sponte a fost condamnat la doi ani cu suspendarea executării pedepsei, pentru complicitate la dar de mită. Victor Pițurcă a primit 1 an de condamnare cu suspendarea executării pedepsei, pentru favorizarea infractorului.

Fostul deputat va rămâne, în aceste condiții, cu pedeapsa de trei ani de închisoare primită în dosarul schimburilor de terenuri cu MApN.

La instanța de fond, Gigi Becali a fost achitat de completul de trei judecători, însă unul din cei trei judecători a fost de părere că Becali trebuie condamnat la 3 ani de închisoare cu supendare.  Astfel judecătorii Ştefan Pistol şi Cristina Arghir au fost pentru achitarea lui Becali, în schimb judecătoarea Mariana Ghenea a fost pentru condamnarea lui Becali.

În opinia separată ataşată deciziei de achitare, judecătoarea Mariana Ghenea spune că Becali a încălcat legea atunci când a vrut să ofere 1,7 milioane euro echipei de fotbal Universitatea Cluj pentru a-şi apăra corect şansele în meciul cu CFR Cluj. De altfel, la ultimul termen de recurs Becali a recunoscut singur că a vrut să mituiască fotbaliştii U Cluj, dar în opinia lui era vorba de o premiere care garanta că nu va exista nici un blat între cele două echipe. Judecătoarea Ghenea susţine însă ca acţiunea lui Becali este o încălcare a legii.

“Cele două texte ale Regulamentului FRF incriminează atât corupţia pasivă, cât şi pe cea activă, existând similitudini evidente între aceste norme şi prevederile Codului Penal cu menţiunea că un astfel de comportament infracţional precum cel al inculpatului Becali George este sancţionat fără discuţii de ambele reglementări, prevalând în mod evident răspunderea penală instiuită de Codul Penal”, spunea judecătorul în opinia separată.

Judecătoarea a spus că aşa-zisa premiere invocată de finanţatorului Stelei este de fapt o infracţiune de dare de mită cât se poate de clar dovedită de procurori. Astfel că, pentru această infracţiune, judecătoarea a decis să-l condamne pe Becali la 3 ani de închisoare cu suspendare. Judecătoarea a mai decis şi că Victor Piţurcă se face vinovat de favorizarea infrcatorului şi că trebuie pedepsit cu un an de închisoare cu suspendare.

Andrei Tudor

Foto Liviu Untaru