17.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 22:00
No menu items!

Ghinion la credite: Robor aproape s-a dublat în ultima lună, după ce băncile abia s-au obișnuit cu reducerea dobânzilor

spot_img

bani ghiseu

Indicele Robor la 3 luni a crescut cu 42% în perioada 10 ianuarie – 10 februarie 2014, iar cel la 6 luni, cu 22%, ceea ce va duce la creșterea ratelor pentru toți clienții cu credite în monedă națională, cu dobândă variabilă. Modificarea are loc în contextual în care băncile au început, din toamna lui 2013, să reducă mai agresiv dobânzile la creditele în lei.

În 10 ianuarie, Robor la 3 luni era la 2,03%, pentru ca luni acesta să fie cotat la 3,48%, ceea ce înseamnă un salt de aproape 1,5%. În privința indicelui la 6 luni, saltul este mai puțin spectaculos, de 0,7%. Acești indici sunt utilizați de bănci pentru a actualiza dobânzile la creditele în lei cu dobândă variabilă, ceea ce înseamnă că dobânzile vor crește la următoarea actualizare, dacă evoluțiile actuale de pe piața monetară se vor menține.

De altfel, indicele Robor la 3 luni se menține, încă din 31 ianuarie, în jurul pragului de 3,5%, în timp ce Robor la 6 luni a crescut, încet dar sigur, spre același prag de 3,5%.

În funcție de frecvența de actualizare a ratei dobânzii, referința va fi diferită. Un credit în lei a cărui rată a dobânzii este actualizată trimestrial va folosi ca indice Robor 3M, în timp ce un credit cu actualizare semestrială va utiliza ca referință Robor 6M.

BCR a anunțat deja, pe 3 februarie, care sunt indicii de referință valabili pentru luna februarie, respectiv de 3,52% pentru Robor 3M la creditul Prima Casă și 3,26% pentru Robor 6M. Pentru descoperitul de cont și cardurile de credit acordate persoanelor fizice, indicele Robor 3M era de 2,44%.

În cursul lui 2013, creditele în lei s-au ieftinit ca urmare a reducerii extrem de rapide a indicilor monetari (de la 6% la început de an, au coborât până la 2%), dar și a reducerilor succesive ale dobânzii de politică monetară, operate de BNR.

Reprezentanții BCR declarau în luna decembrie a anului trecut că tendința de creștere a împrumuturilor în lei, în defavoarea celor în euro, va continua și în 2014, iar dobânzile au șanse să scadă.

”România este o piață extrem de competitivă pentru creditare, așa că dobânzile, de regulă, scad pe astfel de piețe. În plus, dacă și ROBOR va scădea suplimentar, argumentele sunt cu atât mai puternice (…) Nu cred însă că vom mai ajunge la nivelurile creditării dinainte de 2008 și, personal, nici nu cred că ar fi bine dacă analizăm modul în care se acordau credite atunci, când nu existau criterii de prudențialitate”, a precizat Greber.

BNR a operat pe 5 februarie a șasea scădere a dobânzii-cheie, în cadrul ciclului de relaxare a politicii monetare iniţiat în vara anului trecut, iar dobânda-cheie va staţiona cel mai probabil la noul nivel de 3,5% în perioada următoare, după cum anticipează şi analiştii.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara la acea vreme că dobânzile de pe piața monetară ar trebui să fie în jurul dobânzii-cheie.

Cosmina Croitoru