23.7 C
București
sâmbătă, 31 iulie 2021 - 8:45

Ghiduri destinate bolnavilor de cancer, lansate în premieră în România

spot_img

Ghiduri de tratament personalizate pentru 16 tipuri de cancer sunt disponibile din aceasta lună pentru românii care suferă de diverse forme de cancer, dar și pentru apropiații lor. Acestea oferă informații sigure din punct de vedere medical, care sunt verificate de medici de top din UE. Acest proiect al Asociației Dăruiește Viața este realizat cu sprijinul European Society for Medical Oncology (ESMO), cel mai prestigios for al medicilor oncologi din Europa, și face parte din programul Voluntar de Profesie, iniţiativă a Fundației Vodafone România.

Petre Ciobanu tocmai a terminat tratamentul pentru cancer de colon, după trei operații complicate făcute la Spitalul de Urgență „Sf. Ioan” din București. „Când am aflat ce boală are, «am rupt» Internetul în căutarea de informații. M-am oprit însă la un moment dat, pentru că tot ce găseam era contradictoriu și mă demoraliza”, povestește soția acestuia, Cati. Ghidurile gratuite oferite în acest proiect sunt deja disponibile la adresa www.daruiesteviata.ro/ghidul-tau-in-cancer și oferă tocmai  siguranța unor sfaturi avizate, venite din partea unor medici specialiști care sunt la curent cu cele mai noi informații în privința tratării cancerului.  

Cele 16 ghiduri sunt pentru cancer de sân, de prostată, de vezică, de ficat, melanom, cancer de col, endometrial, pancreatic, de stomac, leucemie acută mieloidă, leucemie cronică mieloidă, cancer esofagian, cancer colorectal, cancer de plămâni, cancer de ovare și limfom folicular.

”Orice om, la aflarea veștii că are cancer, cu siguranță ar vrea să afle cum îi va schimba această boală viața. Nu este o afecțiune despre care să poți spune că o tratezi cu o operație sau cu un tratament de câteva săptămâni. Informațiile pe care le punem la dispoziție prin aceste ghiduri sunt menite să-l orienteze pas cu pas pe pacient, să-i răspundă la întrebări care apar pe parcursul tratamentului, să-l facă să conștientizeze cât de importantă e monitorizarea post-tratament, astfel încât acesta, alături de suportul medicilor și al familiei, să poată trece mai ușor prin această etapă a vieții lui”, explică președinta Asociației Dăruiește Viață, Carmen Uscatu, utilitatea acestor ghiduri.

Informațiile pot fi descarcate și pe telefoane/tablete/iPad de pe site-ul www.daruiesteviata.ro. De asemenea, în majoritatea secțiilor de oncologie vor fi plasate materiale informative (postere și flyere) cu un QR code pentru ca aceste ghiduri să poată fi descărcate instantaneu.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul este a doua cauza a mortalității în lume. Se estimează ca numărul celor afectați de boli maligne va crește cu 50% până în anul 2050. La fiecare trei persoane, una va face cancer. Anual, aproape 100.000 de români sunt diagnosticați cu diverse forme de cancer, iar alți 400.000 au supraviețuit bolii.