24.2 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 17:47
No menu items!

Ghid de supraviețuire pentru cazurile ușoare de coronavirus

spot_img

80% dintre cazurile de îmbolnăvire prezintă variante mai ușoare ale bolii, astfel că ar trebui să fim pregătiți oricând pentru a face față acasă bolii noi sau un membru al familiei, anunță stiri.tvr.ro.

Conform unui studiu citat de jurnaliștii americani de la Wall Street Journal, pentru cazurile ușoare de coronavirus, care vor rămâne acasă, alături de ceilalți membri ai familiei, trebuie să respectăm cu strictețe anumite reguli, pentru a nu fi nevoie de spitalizare.

Principala regulă este că pacientul infectat trebuie izolat într-o cameră, iar dacă nu există posibilitatea ca el să aibă acces separat la o baie, este necesar să poarte mască și mănuși când iese din cameră pentru a merge la baia comună a locuinței

Ceilalți locatari își retrag lucrurile din baie și vin cu ele doar când este nevoie: prosoape, periuțe de dinți, săpun. Bolnavul folosește doar WC-ul și chiuveta, iar acestea se dezinfectează de fiecare dată. E bine ca el să folosească prosoape de hârtie, care se vor arunca după folosire. Săpunul folosit trebuie să fie antibacterian, iar detergentul pentru rufe să fie o variantă cu clor adăugat. 

Familia trebuie să fie atentă să dezinfecteze toate suprafețele, mai ales clanțele de pe traseul până la baie. Bolnavul va folosi, în camera lui, propriile șervețele umede pentru șters suprafețe și uscate pentru strănut. Cele mai bune pentru dezinfectarea suprafețelor sunt pastile cu cloramina.

Masa va fi dată bolnavului în camera lui, de la un membru al familiei, echipat cu mănuși, masca și ochelari sau vizor transparent. Mănușile se aruncă după folosire, iar măștile este de preferat să fie de tip nk95 – cu protecție sporită – și care pot fi folosite mai mult timp, nu o singură dată. Pentru masă, bolnavul va folosi tacâmuri și farfurii separate sau de preferat de unică folosință; ceilalți membrii ai familiei își vor păstra separat tacamurile și veselă în acesta perioadă.

Tratamentul medical va cuprinde în primul rând recomandările medicului de familie, dar este bine să avem în casă sirop sau dropsuri pentru căile respiratorii, paracetamol, antitermice, vitamina C cu eliberare treptată sau suplimente alimentare pentru creșterea imunității pe bază de vitamina C, zinc , selenium, magneziu; pentru suplimente este bine să consultăm medicul curant, pentru că o imunitate în exces generează o reacție neadecvată a organismului față de Covid-19. De asemenea, e bine să avem eventual un oximetru care poate măsură nivelul de oxigen în sânge, un tensiometru, mai ales pentru cei care suferă de afecțiuni cardiace.

Pentru bolnav și cei din jurul lui este foarte importantă hidratarea – minimum doi litri de apă pe zi – și aportul de proteine care ajută organismul în acesta perioadă.