14 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 18:39

Gheorghe Stan a fost validat la conducerea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie

spot_img

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) l-a validat luni, cu 11 voturi “pentru”, pe adjunctul Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan, la conducerea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Anunţul a fost făcut de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

“Nu a fost un vot unanim, am înţeles şi eu, acum ieşind, 11 voturi pentru a fost numit candidatul Stan la şefia Secţiei (pentru investigarea infracţiunilor din justiţie -n.r.)”, a anunţat ministrul justiţiei, Tudorel Toader.

Au existat însă contre în cadrul şedinţei plenului Consiliului Superior al Magistraturii pe rezultatele concursului pentru conducerea Secţiei, dar şi pe procedură. Judecătoarea Andreea Chiş a propus anularea rezultatelor concursului, invocând ca motiv lipsa din comisia de concurs a reprezentantului Secţiei pentru procurori.

În replică, ministrul justiţiei a arătat că Secţia nu a dorit să-şi desemneze un reprezentant, prin urmare nu există motiv de anulare. “Legea spune: comisia funcţionează cu majoritate membrilor săi, ceea ce înseamnă că nu se face distincţie dacă majoritatea vine din faptul că Secţia de procurori nu şi-a desemnat un reprezentant sau din faptul că reprezentantul desemnat nu a putut participa din varii motive. Cred şi eu personal faptul că Secţia nu a vrut să-şi desemneze reprezentantul. Mă gândesc numai la amânările care au existat la şedinţele pentru desemnarea reprezentantului şi, sper să nu greşesc, când cineva nu a putut participa şi a anunţat cu cinci minute înainte de şedinţă. Câtă vreme se spune: comisia funcţionează cu majoritate fără alte distincţii, cred că chestiunea este depăşită. Eu vă cunosc patosul cu care vă susţineţi un punct de vedere, care la rândul lui poate fi perfectibil, dar noi vorbim despre şeful unei Secţii, şi nu vorbim de procurori de rang înalt pe care să-i supui procedurii de la Ministerul Justiţiei“, a replicat Tudorel Toader.

Adjunctul Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan, a obţinut, la interviul susţinut pentru şefia Secţiei de anchetă a magistraţilor, cel mai mare punctaj, de 9.33, în vreme ce contracandidata sa, Florena Sterschi, a obţinut 8,33.

R.D.