16.4 C
București
duminică, 4 iunie 2023 - 9:37
No menu items!

Gheorghe Ștefan „Pinalti” și-a băgat fiul în „Afacerea Microsoft”

spot_img

Gabriel Ștefan, fiul liderului PDL de Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan Pinalti, apare în rechizitoriul dosarului Microsoft ca fiind urmărit penal pentru spălare de bani

Cocos_Niro_Sandu_Pinalti_SZ 1

Gabriel Ștefan, acționarul mai multor firme ale familiei liderului PDL Gheorghe Ștefan Pinalti, apare urmărit penal pentru spălare de bani în dosarul Microsoft. Procurorii DNA notează că după alegerile din 2009, ca urmare a scorului electoral ridicat obținut la Neamț, Pinalti, ca președinte al organizației PDL a cerut primirea în coordonare a mai multor companii naționale.

Conform unui martor audiat în acest dosar, printre companiile cerute de Pinalti se numărau Agenția Fondului de Mediu, Teletrans sau Compania Națională a Sării. De asemenea, susține acest martor, Gheorghe Ștefan își dorea să pună el pe cineva în funcția de director de dezvoltare al poștei Române, precum și în funcția de director al Fabricii de Hârtie și Timbre.

Primarul de Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, nu mai figurează ca fiind acţionar sau asociat la firme din România, de ani buni, fostele afaceri, dar şi cele noi au fost trecute pe numele copiilor, Giorgiana și Gabriel, sau pe numele unor interpuşi – GiGa Star, Stone Real Imobiliare, Stone Real ConsultingSilvex şi Best GSG.

pinalti familie
foto: adevarul.ro

Gheorghe Ștefan a fost trimis în judecată, în dosarul Microsoft, alături de Dorin Cocoș, Niculae Dumitru Niro și fostul ministru Gabriel Sandu.

Conform rechizitoriului, procurorii DNA au dat clasare pentru denunțătorii Dinu Pescariu, claudiu Florică și Dragoș Stan, care au scăpat, astfel, de acuzațiile de dare de mită și cumpărare de influență. Anchetatorii au disjuns alte dosare pentru Elena Udrea, acuzată de spălare de bani, trafic de influență și fals în declarația de avere, pentru Dorin Cocoș, Gabriel Sandu și Gheorghe Ștefan Pinalti, acuzați de spălare de bani și pentru foștii miniștri Ecaterina Andronescu, Șerban Mihăilescu, Daniel Funeriu și Adriana Țicău.

Martori în acest dosar vor fi Adrian Ujeniuc, administrator al SC Dim Soft SRL, care avea rolul de a asigura suportul tehnic necesar vis-a-vis de relaţiile firmei cu Microsoft şi relaţionarea cu persoanele din conducerea Microsoft România, precum şi deschiderea unor conturi în străinătate din care să fie plătite foloase unor funcţionari implicaţi. De asemenea, martori vor fi și Sorin Eftene, fostul director general interimar al Microsoft România, deputatul PSD Eugen Bejinariu, fost șef al SGG, Gabriel Marin, directorul companiei OMNILOGIC, dar și patru martori protejați, cu statut de „martor amenințat”.

Dosarul se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție.

M. Nedelcu