10.1 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 11:53
No menu items!

Gh. Chivorchian, secretarul general al FRF, acuzat de DNA pentru abuz în serviciu și fals. Faptele din 2008, de la Timișoara

spot_img

Prejudiciul adus CJ Timiș în acest dosar este de aproape 10 mil. lei

gc

Gheorghe Chivorchian, secretarul general al Federației Române de Fotbal, a fost pus sub acuzare sâmbătă, de DNA – Timișoara, pentru fals și abuz în serviciu, fapte pe care le-a comis în 2008, în calitate de președinte al clubului Politehnica 1921 Știința Timișoara.

Potrivit publicației Press Alert, Chivorchian a fost audiat sâmbătă la sediul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara, unde a fost chemat ca martor. Dosarul este cel în care se investighează finanțarea ilegală a echipei Poli Timișoara, patronată de Marian Iancu, de către Consililul Județean Timiș. Chivorchian a fost președinte al clubului Poli Timișoara în perioada 2007-2011.

În același dosar a fost pus sub acuzare fostul președinte al Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc. Din raportul Curţii de Conturi, prejudiciul adus statului este de 9,95 milioane de lei, potrivit GSP.

Într-un comunicat publicat ulterior, DNA a transmis:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul CHIVORCHIAN HAIC GHEORGHE, director executiv al unui club de fotbal, la data faptelor, în prezent secretar general al Federației Române de Fotbal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
Din ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora:
În cursul anului 2008, angajați din cadrul Consiliului Județean Timiș, cu știință, au întreprins demersurile necesare, pentru alocare unor sume de bani în vederea susținerii echipei de fotbal ce aparținea S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A.
Concret, aceștia au avizat, cu încălcarea dispozițiilor legale, o hotărâre a Consiliului Județean Timiș și au semnat un protocol de colaborare pentru realizarea unui proiect de ridicare a nivelului performanței sportive și asigurarea condițiilor de accedere și participare a echipei la competițiile de club UEFA.
În baza acestor documente, cu încălcarea dispozițiilor legale, au fost acordate societății comerciale mai sus menționate, care la acel moment înregistra restanțe la plata obligațiilor către bugetul de stat și către finanțatorul Consiliul Județean Timiș, mai multe sume de bani totalizând peste 1.000.000 euro, sumă ce constituie prejudiciu adus bugetului Consiliului Județean Timiș.
Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că, după aprobarea finanțării, în scopul întocmirii și efectuării înregistrărilor financiar contabile de către angajații Consiliul Județean Timiș a sumelor de bani virate către firma respectivă, inculpatul Chivorchian Haic Gheorghe, pentru a sprijini activitatea infracțională a angajaților respectivi, a prezentat și depus documente false din care rezulta că sumele de bani acordate au fost utilizate pentru achitarea drepturilor de natură salarială sau asimilată veniturilor către jucătorii de fotbal legitimați la clubul de fotbal respectiv.
În realitate acești bani au fost utilizați de către firma respectivă în alte scopuri, respectiv pentru plata datoriilor și penalităților anterioare aferente acestor datorii rezultate din contractele de închiriere și întreținere a stadionului „Dan Păltinișanu” aflat în proprietatea Consiliului Județean Timiș și închiriat echipei de fotbal, precum și pentru plata datoriilor fiscale stabilite în sarcina clubului de fotbal rezultate din executări silite efectuate de organele fiscale ale Ministerului Finanțelor Publice, etc.”