17.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 22:30
No menu items!

Germania vrea să le dea 1.000 euro lunar refugiaților ucraineni

spot_img
  • Cornel Filimon
    (corespondență specială)

Landurile federale solicită guvernului de la Berlin un sprijin financiar cuprinzător pentru sutele de mii de refugiați ucraineni care au sosit în Germania. „Este o sarcină pentru întreaga societate să asigure protecție, cazare și finanțare pentru victimele războiului”, spun oficialii.

Potrivit cotidianului „Handelsblatt” (ediția de vineri), un grup de lucru al guvernului federal și al landurilor discută, între altele, despre acordarea unei sume lunare de 1.000 de euro pentru fiecare dintre aceștia. În plus, guvernul federal intenționează să preia integral și costurile de cazare a ucrainenilor.

Planurile landurilor, care cuprind și alte propuneri de susținere a refugiaților, ar fi de „ordinul miliardelor de euro”, scrie publicația amintită, citând un expert în buget din anturajul guvernului. Un ajutor financiar similar a fost acordat și în timpul crizei migrației din 2015. La acea vreme, refugiații beneficiau de 670 de euro/lună.

Potrivit jurnaliștilor, guvernul federal este deschis propunerii avansate de landuri, dar nu în măsura propusă de acestea. Un acord final ar putea fi anunțat la întâlnirea cancelarului Olaf Scholz cu premierii landurilor din 7 aprilie, scrie „Handelsblatt”.

Politicianul bavarez Joachim Herrmann, președintele Conferinței Miniștrilor de Interne din Germania, a explicat că este „mai urgent ca oricând să se ajungă la un regulament viabil de continuare a implicării guvernului federal în primirea și integrarea refugiaților”. Guvernul federal trebuie să „ușureze în mod durabil povara care apasă asupra landurilor și municipalităților”, a spus oficialul.

Ministrul de finanțe din Baden-Württemberg, ecologistul Danyal Bayaz, afirmă că „este nevoie de un efort nivel național pentru a găzdui rapid toți refugiații și pentru a-i integra bine”.

În replică, ministrul pentru refugiați din Renania de Nord-Westfalia, liberalul Joachim Stamp, a subliniat că municipalitățile nu vor fi lăsate în voia sorții. Guvernul federal și landurile trebuie să suporte împreună sarcinile esențiale, a spus acesta. Stamp consideră că „este o sarcină pentru întreaga societate să asigure protecție, cazare și finanțare pentru victimele războiului”.