13.1 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 1:07
No menu items!

Germania: Vaccinarea cu (aproape) orice preț

spot_img
  • Cornel Filimon
    (corespondență specială)

După ce, în prima fază a promovării campaniei de vaccinare, oficialitățile au repetat cu obstinație beneficiile ”imunizării” și au respins categoric ideea introducerii vaccinării obligatorii generale, eforturile de persuadare a germanilor care nu se vaccinează intră într-o nouă fază – a amenințărilor fățișe. Legea vaccinării obligatorii, în siajul căreia se dorește aplicarea unor practici inedite, ori de-a dreptul aberante, este una dintre ele.

Bunăoară, potrivit conservatorului Klaus Holetschek, ministrul Sănătății din landul Bavaria, în cazul introducerii obligativității generale de vaccinare, nerespectarea legii ar trebui să prevadă sancțiuni severe, dar nu doar sub formă de amenzi, ci și de penalități impuse asupra asigurării de sănătate.

Concret, Holetschek propune examinarea posibilității de aplicare a sistemului ”bonus-malus” (și) în domeniul asigurărilor de sănătate, adică obținerea comportamentului dorit prin intermediul unor stimulente pozitive și negative, în baza principiului ”cauzatorul plătește”. Sistemul este bine cunoscut în asigurările RCA, sistemul bonus-malus asigurând șoferilor care nu au provocat daune cu mașina proprie în anul anterior, reducerea prețului pentru poliță.

În interviul acordat grupului de presă RND, politicianul german a încercat să argumenteze că ”riscul îmbolnăvirii grave de Covid este semnificativ mai mare la persoanele nevaccinate”. Neclar este ce gândește domnul Holetschek despre fumători, alcoolici sau practicanții de sporturi extreme, categorii expuse unui risc ridicat de a se pricopsi cu anumite afecțiuni potențial mai grave decât Covid.

De altfel, președintele Fundației Germane pentru Protecția Pacienților, Eugen Brysch, i-a transmis lui Holetschek că ”nu ar trebui să se joace cu focul” pentru a nu ”elibera forțe centrifuge pe care nu le mai putem controla”.

Mai categoric a fost directorul Asociației Naționale a Medicilor din Sistemnul de Asigurări de Sănătate Obligatorii (KBV), Andreas Gassen, care a respins cu fermitate creșterea contribuțiilor la asigurările de sănătate pentru cei care nu doresc să se vaccineze. ”Asigurarea de sănătate legală solidară, cu o istorie de peste 100 de ani, nu cunoaște prime adaptate la risc”, a declarat Gassen pentru ”Rheinische Post” (luni).

Holetschek nu a menționat nicio preferință, dar RND relatează că ar putea fi luate în considerare prime de asigurare de sănătate mai mari pentru cei nevaccinați, o contribuție la costurile de tratament sau chiar anularea indemnizației în caz de boală – ultimele două posibilități fiind deja reglementate, în cazul tratamentelor după operații estetice neindicate din punct de vedere medical, tatuaje sau piercing-uri.

”În logica ministrului bavarez al Sănătății, ar trebui să existe în viitor suprataxe și pentru fumători sau pacienți cu obezitate, deoarece și aceștia provoacă în mod regulat costuri de tratament ridicate”, a mai spus Gassen.

În contextul discuțiilor despre vaccinarea obligatorie generală, Eugen Brysch pledează pentru o analiză serioasă a ”tot ceea ce reprezintă un risc pentru oameni”. ”Ar fi o greșeală să îi punem pe fumători sau pe obezi să își achite tratamentul dacă se îmbolnăvesc din cauza stilului lor de viață. Chirurgia estetică, piercing-urile sau tatuajele sunt proceduri cu risc ridicat”, a precizat Brysch. În opinia șefului Fundației de Protecție a Drepturilor Pacienților, nevaccinarea nu este ”în niciun caz” comparabilă cu astfel de intervenții. ”A le compara ar însemna o întoarcere cu 180 de grade a codului social”, a spus Brysch.

Potrivit casei de asigurări de sănătate AOK, tratamentul unui pacient cu Covid care necesită ventilare cu un aparat Ecmo costă în medie 92.000 de euro; 34.200 de euro pentru respirația artificială fără Ecmo și aproximativ 5.800 de euro pentru pacienții care nu trebuie ventilați.

La 10 decembrie, Bundestag-ul a adoptat vaccinarea obligatorie pentru angajații din clinici și azilurile pentru vârstnici. Până la 15 martie, toți angajații din aceste domenii trebuie să dovedească faptul că au fost complet vaccinați.