7.5 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 3:04
No menu items!

Germania: un afgan a profanat o biserică din Turingia

spot_img
  • Cornel Filimon
    (corespondență specială)

Joia trecută, strada din fața bisericii protestante Frauenberg din Nordhausen (landul Turingia) părea să aibă nevoie de intervenția unei mașini de salubrizare, după ce un afgan în vârstă de 25 de ani a profanat lăcașul de cult, aruncând pe caldarâm aproape tot ce a găsit înăuntru, inclusiv lumânările din altar. Mai mult sau mai puțin surprinzător, Biserica și mediul politic trag concluzii diferite în urma incidentului.

În tentativa sa de a goli biserica, individul, care a venit în Germania în 2015 ca refugiat, a dărâmat și distrus un crucifix medieval cu o figură din lemn a Mântuitorului Iisus Hristos. Ziarul ”Bild” îl citează pe un responsabil al bisericii, Andreas Schwarze, potrivit căruia crucifixul medieval, pe care fugarul l-a smuls din perete, s-a prăbușit pe podea și s-a rupt.

”A spart și geamul unei vitrine pentru a scoate din biserică reliefuri cu reprezentări ale lui Iisus. Totul dădea impresia unei profanări”, a declarat Schwarze.

Corect politic, ziarul local „Neue Nordhäuser Zeitung” descrie profanarea drept ”acțiune de debarasare”. Sub titlul „Crezuri divergente la biserica din Frauenberg, golită din cauza diferendelor religioase”, cititorilor li se vorbește despre un ”bărbat tânăr”, care ”s-a simțit obligat să redecoreze un astfel de lăcaș de cult”.

Bărbatul, explică jurnaliștii, nu ar fi manifestat un comportament agresiv, ci doar și-a exprimat cu fermitate poziția, respectiv că nu poate accepta credința creștină. Băiat perspicace, afganul își întrerupe totuși râvna ornamentală în momentul în care este prins în fapt de pastorul Klemens Müller, care a observat cum acesta scotea din biserica sa tot ce-i pica în mâini: scaune, cărți de cântare, icoane, etc.

Confruntat cu situația, nou-venitul i-a răspuns pastorului că, în opinia sa, credința creștină este greșită, dat fiind că ar suferi de o fundamentală confuzie, potrivit căreia Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu. Pe acest fundal, afganul s-a simțit obligat să ”redecoreze” clădirea.

Pe finalul articolului, ziariștii amintesc, ”pentru cine este interesat de acest detaliu”, că domnul cu decorarea provine din Afganistan. Aceștia mai scriu că figura lui Hristos a fost ruptă în timpul ”lucrărilor de transport”, dar nu se poate determina cu precizie dacă ea a fost distrusă intenționat sau accidental.

Postul public de televiziune MDR își liniștește, luni, telespectatorii, cărora le transmite că  ”pagubele materiale sunt mici”. Crucifixul distrus fusese salvat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în urma unui bombardament.

Administratorul districtului Nordhausen, social-democratul Matthias Jendricke (SPD), a fost mai puțin înțelegător decât jurnaliștii locali din Turingia.

După ce a consultat articolul, acesta a contactat Neue Nordhäuser Zeitung, căruia i-a transmis un mesaj destul de surprinzător pentru un politician social-democrat german:

”Condamn cu fermitate această încălcare a proprietății, soldată cu daune materiale. Un astfel de comportament este motivul pentru care am insistat deja, încă de astă-vară, să nu mai acceptăm alți refugiați din Afganistan. Cei mai mulți dintre ei resping cultura noastră și este o concepție greșită să credem că aceștia ar dori să se integreze bine, așa cum demonstrează încă o dată incidentul de ieri”.

În plus, mai afirmă Jendricke, în acest moment ”nu există nicio posibilitate de a-i expulza pe infractori în țara lor de origine, deoarece nu mai există conexiuni de zbor către Afganistan”.

Duminică, pastorul Klemens, cât și Schwarze, celălalt reprezentant al lăcașului de cult, au revenit la rândul lor cu un comunicat în care iau distanță de afirmațiile social-democratului, dezavuând ”condamnarea generală a unui grup etnic”. De asemenea, clerul a criticat raportul poliției, care vorbește despre ”revolte” din partea tinerilor afgani.

Incidentul are loc pe fondul unei dezbateri aprinse cu privire la acceptarea mai multor refugiați din Afganistan în Turingia, land din estul Germaniei, subiect care creează divergențe la nivelul guvernului local. Partidul Stângii (foștii comuniști) și Partidul Verzilor, ambele aflate la guvernare, cer continuarea admiterii de refugiați din această țară, care din august este din nou condusă de talibani.

În partidul de guvernământ SPD, vocile critice împotriva preluării mai departe de migranți sunt tot mai numeroase. Din opoziție, Uniunea Creștin-Democrată și Alternativa pentru Germania (dreapta radicală) se opun categoric acceptării de noi contingente de migranți în Turingia.