3.2 C
București
marți, 19 martie 2024 - 13:25
No menu items!

Germania și Huawei: câtă încredere și cât control?

spot_img
  • Vlad Drăghicescu
    (corespondență specială)

Strategia germană privind rolul concernului tehnologic chinez Huawei în dezvoltarea infrastructurii 5G, pare să se apropie de forma finală. Ministrul federal de Interne, conservatorul bavarez Horst Seehofer, a subliniat că nu se urmărește interzicerea controversatelor echipamente ale chinezilor, ci se mizează pe controlul ”componentelor critice”. O excludere generală a furnizorilor individuali este doar ”a doua cea mai bună soluție”, crede oficialul de la Berlin.

”În 2020 trebuie să facem față provocărilor tehnice, în primul rând din punct de vedere tehnic”, a afirmat politicianul Uniunii Creștin-Sociale (aripa bavareză a Uniunii Creștin-Democrate a cancelarului Angela Merkel) într-un interviu apărut în ediția de marți a ”Handelsblatt”.

Ministrul de Interne se raliază astfel poziției exprimate de șefa executivului federal, care și-a manifestat recent dezaprobarea privind un proiect de lege în domeniul securității IT, care prevedea renunțarea la tehnica Huawei în procesul de extindere a rețelei germane 5G. Presa a speculat la acea vreme că doamna Merkel s-ar teme de o confruntare cu Beijingul. De altfel, nici Ministerul Economiei condus de Peter Altmaier, un apropiat al cancelarului, nu este tocmai încântat de ideea blocării chinezilor, ce s-ar putea solda cu ”dezavantaje economice” pentru Germania.

Vorbind, în decembrie anul trecut, despre posibilitatea excluderii livrărilor de echipamente Huawei de către Berlin, Wu Ken, ambasadorul Chinei în Republica Federală, nu a lăsat loc de echivoc: dacă voi puneți compania noastră pe lista neagră, atunci noi am putea impune o interdicție de facto asupra vânzărilor de autoturisme germane, a avertizat diplomatul.

Că un mediu economic tot mai îngrijorat (coronavirusul nu a făcut decât să exacerbeze lupta pentru supraviețuire a multor companii, chiar și a celor mari) nu poate asista nepăsător la dezbatere o arată și reacția operatorilor germani de rețele mobile, a căror dorință este ca guvernul să elaboreze o ”strategie echilibrată” de extindere a infrastructurii 5G, ținând cont de creșterea costurilor, precum și de întârzierile inevitabile pe care le-ar cauza înlocuirea echipamentelor Huawei (utilizate de ani de zile și pe scară largă în Germania).

La nivelul experților germani în IT există mari îndoieli că pot fi excluse în mod fundamental toate riscurile de securitate fără a renunța în totalitate la utilajele Huawei. Rețeaua este prea complexă, iar efortul tehnic prea ridicat pentru un atare deziderat, spun nu puțini dintre aceștia. Totodată, rețelele celulare în ansamblu reprezintă o infrastructură critică. Așadar, nu există componente ”necritice”.

La televiziunea ARD, Linus Neumann, expert în securitate cibernetică la Chaos Computer Club, a amintit că echipamentele 5G nu sunt doar achiziționate, ci necesită și branșarea la rețea de către furnizori (de pildă Huawei). ”Astfel, aceste companii dobândesc informații precise despre structura și configurația rețelei”. Cu alte cuvinte, o companie de tehnologie în care nu ai încredere, nu ar trebui niciodată să aibă acces la cunoștințe de interes vital pentru țară. 

În ceea ce privește verificarea echipamentelor, expertul a opinat că este costisitor din perspectivă financiară și logistică să înlocuiești aparatele care se dovedesc vulnerabile în urma examinării întreprinse de către Oficiul Federal pentru Securitate.

În urmă cu două săptămâni, după numeroase controverse,  Ministerul Federal de Interne a supus votului final un nou proiect al Legii Securității IT. ”Reforma”, precizează ministrul Horst Seehofer, înseamnă ”consolidarea cuprinzătoare a securității sistemelor IT în Germania, deopotrivă pentru autorități și companii”. ”Acum avem un rezultat bun și echilibrat”, crede Seehofer.

Însă, mulți experți se îndoiesc că breșele de securitate pe care le-ar putea cauza produsele corporațiilor chineze pot fi prevenite printr-o abordare strict tehnică.

La nivelul guvernului federal, Ministerul Federal de Externe și Serviciul Federal de Informații (BND) se angajează să examineze atent ”climatul politic” în care operează furnizorii de tehnologie, cele două instituții manifestând de la bun început îndoieli față de participarea Huawei la ridicarea rețelei 5G a Germaniei.

Potrivit lui Horst Seehofer, relevantă nu este țara de origine a companiilor, ci tehnologia însăși, care trebuie să se ridice la standardele cele mai înalte de fiabilitate. La fel și încrederea furnizorilor, care trebuie verificată ”într-un mod adecvat”, a spus oficialul german, fără a oferi alte detalii.

De altfel, încă din ianuarie 2020, politicianul conservator dezavua eliminarea de pe piață a unei companii, recte Huawei, ”doar pentru că există posibilitatea să se întâmple ceva”. ”Ca să nu mai vorbim despre faptul că excluderea furnizorilor chinezi ar întârzia cu ani de zile construirea infrastructurii 5G”, amintea ministrul, întărind indiciile că executivul de la Berlin nu are de gând să cedeze presiunilor americane în dosarul Huawei.