29 C
București
sâmbătă, 10 iunie 2023 - 17:53
No menu items!

Germania: Restricții dure până pe 10 ianuarie. Doar băncile, farmaciile și alimentarele rămân deschise

spot_img

Germania va închide majoritatea magazinelor de miercuri până cel puțin pe 10 ianuarie, reducând sezonul aglomerat de cumpărături de Crăciun, întrucât înăsprește restricțiile pentru stăpâni răspândirea bolii, a declarat duminică cancelarul Angela Merkel, citată de Reuters.

Mi-aș fi dorit măsuri mai ușoare. Dar, din cauza cumpărăturilor de Crăciun, numărul contactelor sociale a crescut considerabil”, a declarat Merkel jurnaliștilor în urma unei întâlniri cu liderii celor 16 state federale ale țării.

„Este urgent să se ia măsuri”, a spus ea.

Doar magazinele esențiale, cum ar fi supermarketurile și farmaciile, precum și băncile, vor rămâne deschise începând cu 16 decembrie. Saloanele de păr, saloanele de înfrumusețare și saloanele de tatuaje vor trebui, de asemenea, să închidă.

Guvernul va sprijini companiile afectate cu un total de aproximativ 11 miliarde de euro (13,3 miliarde de dolari) pe lună. Companiile care sunt obligate să închidă pot primi până la 90% din costurile fixe, sau până la 500.000 de euro pe lună, a declarat ministrul finanțelor Olaf Scholz.

În principiu, școlile vor fi închise, iar angajatorilor li se cere să închidă operațiunile sau să îi pună pe angajați să lucreze de acasă. Vânzarea de artificii va fi interzisă înainte de Revelion.

Germania este închisă parțial timp de șase săptămâni, cu baruri și restaurante închise, în timp ce magazinele și școlile au rămas deschise. Unele regiuni au impus deja măsuri mai dure pe măsură ce infecțiile au crescut.

„Fărâma de blocare” a avut un impact, dar nu a fost suficientă”, a spus Markus Soeder, premierul Bavariei. „Situația este scăpată de sub control”.

Adunările private vor rămâne limitate la cel mult cinci persoane din două gospodării. Pentru sărbătorile de Crăciun, regula va fi ușor relaxată, astfel încât familiile să poată sărbători împreună.

Merkel și Soeder au spus că este prea devreme pentru a spune dacă economia se poate redeschide după 10 ianuarie.

Noile infecții zilnice și decesele au atins recorduri în ultimele zile și mai mulți politicieni au dat semnalul de alarmă.

Germania, cea mai mare economie din Europa, a avut mai mult succes decât multe țări europene în menținerea pandemiei sub control în primul val din martie și aprilie. Dar s-a luptat să întoarcă valul în al doilea val.

Numărul de cazuri confirmate de coronavirus în Germania a crescut cu 20.200 până la 1.320.716, au arătat duminică datele de la Institutul Robert Koch (RKI) pentru bolile infecțioase. Numărul de morți raportat a crescut cu 321 la 21.787, a arătat numărul.