29.2 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 20:11
No menu items!

Germania: Lockdown regional ca urmare a infecțiilor de la abatorul Tönnies

spot_img
  • Vlad Drăghicescu
    (corespondență specială)

Premierul landului federal Renania de Nord-Westfalia, conservatorul Armin Laschet, a hotărât impunerea unui „lockdown” la nivelul regiunii Gütersloh, în încercarea de a preveni răspândirea infecțiilor izbucnite la abatorul companiei Tönnies, unde peste 1.500 de angajați, între care câteva sute de români, au fost depistați ca purtători ai noului coronavirus.

Este prima decizie de acest fel în Germania după sistarea, în martie, a vieții socio-economice în întreaga țară și după măsurile treptate de relaxare adoptate de landurile federale. Armin Laschet, care în ultimele săptămâni a pledat insistent pentru relaxarea grabnică a restricțiilor impuse pe fondul pandemiei, a anunțat, marți după-amiază, că în regiunea Gütersloh „se revine la măsuri similare celor din luna martie”.

Prin urmare, autoritățile interzic sportul în spații închise, dar și numeroase evenimente culturale. De asemenea, sălile de fitness vor fi închise în întreaga regiune, la fel și cinematografele și barurile.

Noul „lockdown” nu interzice călătoriile, a subliniat Laschet cu referire la vacanța de vară, care în landul NRW începe luni (29 iunie). Totuși, declarațiile sale pe marginea acestui aspect au fost mai degrabă ambigue. Întrebat dacă locuitorii din regiunea Gütersloh pot pleca în vacanță, politicianul CDU a răspuns afirmativ. Pe de altă parte, Laschet face apel la rezidenți „să nu părăsească districtul și să țină cont că autoritățile vor efectua controale”. 

Măsurile vor rămâne în vigoare inițial până la 30 iunie, aplicându-se parțial și regiunii învecinate Warendorf. În conferința de presă susținută la Düsseldorf, capitala landului NRW, Laschet a precizat că intervenția autorităților reprezintă o măsură de precauție menită a pune situația sub control.

În districtul Gütersloh se înregistrează cel mai mare număr de infecții din Germania de până acum. Dintre cei 7.000 de angajați ai procesatorului de carne Tönnies, 1.553 s-au dovedit pozitivi. De asemenea, potrivit oficialului renan, printre persoanele infectate s-ar afla și rude ale angajaților, în timp ce numărul oameni infectați ce nu lucreză la Tönnies este de numai 24.

Testări extinse, inclusiv cu forța, dacă va fi nevoie

Autoritățile vor extinde masiv testele în rândul populației, a subliniat șeful guvernului. Poliția va însoți echipele mobile de testare. Dacă este necesar, autoritățile vor forța aplicarea ordinelor. De asemenea, vor fi luate măsuri umanitare suplimentare pentru sprijinirea celor afectați. Doar o masă pe zi nu este suficientă, persoanele aflate în carantină având nevoie de îngrijiri cuprinzătoare, a spus Laschet.

Cu toate acestea, respectarea carantinei în care se află aproximativ 7.000 de angajați Tönnies și familiile lor, s-a dovedit până în prezent dificilă. Nu întâmplător, guvernul din Renania de Nord-Westfalia a trimis polițiști în regiunea Gütersloh pentru a verifica respectarea ordinelor sanitare. În ultimele zile, presa locală a relatat că unii dintre agajați ar fi părăsit în mare grabă orașul cu mașina pentru a evita punerea obligatorie sub carantină.

Reamintim că școlile și grădinițele din zona Gütersloh, cu aproximativ 370.000 de locuitori, au fost deja închise în urmă cu trei zile, iar producția în cea mai mare fabrică de carne din Germania a fost oprită temporar.