9.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 2:34
No menu items!

Germania intră în hibernare cine știe până când

spot_img
  • Vlad Drăghicescu
    (corespondență specială)

Lista restricțiilor impuse de guvernul federal și landuri este lungă. Multe la număr și tot mai neobișnuite, ori de-a dreptul ieșite din comun, sunt și recomandările, dojenile și avertismentele adresate în ultima perioadă poporului de către lideri politici mai mici sau mai mari, virologi neobosiți și ziariști zeloși. Vă este frig? Faceți genuflexiuni sau mai puneți un pulover pe voi! Căutați cadouri pentru familie? Ieșirea voastră la cumpărături sporește numărul deceselor!

N-a lipsit nici ”nucleara” unui director de spital din Saxonia (land puternic afectat de pandemie), potrivit căruia medicii au început să trieze pacienții! A fost declarația omului în alb o ”neînțelegere”, cum se spune chiar în dezmințirea publicată miercuri de spital? Un ”fakenews” cu tâlc? Ori, poate, adevărul?

În debutul unei intervenții pe care am avut-o, prin intermediul Skype, într-o emisiune de televiziune consacrată noilor restricții germane, moderatoarea a dorit să știe dacă ”lockdown-ul sever”, anunțat de cancelarul Angela Merkel duminica trecută, i-a luat prin surprindere pe locuitorii Republicii Federale.

Pentru oamenii cât de cât atenți la discursul decidenților politici ori la direcția vântului în editorialele din marile cotidiene germane în ultimele săptămâni, dar mai ales la evoluția datelor epidemiologice, perspectiva înlocuirii ”lockdown-ului light” cu varianta lui și mai restrictivă, nu a fost ”scenariul improbabil”, ci strict o chestiune de timp.

De altfel, președintele Asociației Mondiale a Medicilor, germanul Ulrich Montgomery, se așteaptă la extinderea lockdown-ului sever dincolo de 10 ianuarie, invocând un model de calcul din care reiese că atingerea țintei de 50 de cazuri la suta de mii de locuitori în șapte zile ar fi posibilă abia la începutul lui februarie. Din acest motiv Montgomery crede că, până de Paști, în Germania vor fi aplicate mai multe măsuri de tip lockdown.

”Măsuri autoritare”, ”internări forțate” și ”câte o genuflexiune”

Deși restricțiile parțiale inițiale, care au vizat limitarea contactelor între oameni la maximum 5 persoane din cel mult două gospodării, dar care nu au inclus și închiderea magazinelor, au oprit înmulțirea galopantă a infectărilor cu Sars-Cov2, ele nu sunt totuși suficiente pentru combaterea virusului, au criticat experții.

Alertați, prim-miniștrii regionali au ieșit public vineri și au solicitat măsuri mai stricte, ba chiar ”autoritare”. Liderul Renaniei de Nord-Westfalia, Armin Laschet, care multă vreme a fost un adept al politicilor pandemice mai laxe, a anunțat că va închide încă de luni școlile în landul său și a cerut impunerea ”unui lockdown cât mai rapid posibil în toată Germania”.

Omologul bavarez Markus Söder (Uniunea Creștin-Socială), prezent la deschiderea unui centru de vaccinare din Nürnberg, alături de ministrul federal al sănătății, Jens Spahn, a avertizat populația că sărbătoarea Crăciunului nu ar trebui să fie ”un festival pentru virus”. În definitiv, a spus oficialul bavarez, pentru virus nu contează dacă ne-am făcut sau nu cadourile de Crăciun”.

După cum arătam mai sus, tonul liderilor politici a evoluat odată cu virusul, devenind tot mai dezinvolt. ”Este nevoie de măsuri autoritare ale statului”, a afirmat Michael Kretschmer, premier al Saxoniei, subliniind că acestea sunt solicitate inclusiv de personalul medical de la terapie intensivă. ”Nu mai ajunge să ne gândim la reducerea contactelor și la interdicții de ieșire din case, ci este nevoie ca viața socială să înceteze în Saxonia”, a spus Kretschmer.

Ministrul de Interne din Baden-Württemberg, conservatorul Thomas Strobl, a propus la rândul său internarea forțată într-o clinică închisă a persoanelor care încalcă ”insistent” carantina, idee aprobată de ministerul sănătății regional. Strobl a precizat însă că închiderea în spital este ”ultima ratio”, atunci când amenzile nu își fac efectul.

Într-un interviu acordat postului de radio turcesc Metropol, cancelarul federal Angela Merkel a subliniat importanța aerisirii sălilor în care învață copiii.  Elevii care îngheață de frig, a recomandat doamna Merkel, ”ar putea să mai facă și ei câte o genuflexiune” sau ”să bată din palme”. În rest, desigur, o alternativă viabilă este să poarte haine călduroase.

Întărind la rândul său ideea lipsei de alternativă la ”lockdown”, primarul Berlinului, Michael Müller (SPD), a anunțat pe ton grav: ”Cu excepția magazinelor cu produse alimentare, toate celelalte oferte de cumpărături trebuie să fie sistate până pe 10 ianuarie. Nu există altă cale. Câți morți trebuie luați în calcul pentru o ieșire la cumpărături, câți morți face o ieșire la restaurant sau la cinematograf?”, a întrebat edilul.

”Lockdown”-ul nu este o strategie pe termen lung

 Şeful asociaţiei federale a caselor de asigurări de sănătate din Germania, Andreas Gassen, este convins că ”lockdown”-ul va fi un eșec. ”Nu cred că până la 10 ianuarie vom avea o scădere relevantă a ratelor de infectare și nici a numărului de decese”, a spus acesta pentru RND. Prelungire restricțiilor nu va schimba această situație, atrage atenția Gassen, amintind că ”un lockdown, oricât de dur ar fi, nu este o strategie înțeleaptă de combatere pandemiei pe termen lung”.

Mai potrivită ar fi protejarea grupurilor de risc, în căminele de îngrijire a vârstnicilor, or limitarea afluxului de călători în mijloacele de transport în comun prin introducerea pe trasee a mai multor autobuze și garnituri de tren, precum și subvenționarea călătoriilor cu taxiul pentru grupurile de risc, a propus Gassen – sugestii nu o dată exprimate de Partidul Liberal-Democrat (pro-bussiness) în Bundestag.

Mai mult, spre înfurierea virusologului guvernamental Christian Drosten, acesta a pledat pentru ridicarea restricțiilor după ce ”toți oamenii ce vor să se vaccineze se vor fi vaccinat”. Cine nu dorește să se vaccineze își asumă riscul îmbolnăvirii cu Covid19 or chiar moartea, a spus Gassen. ”Nu este admisibil ca societatea să aștepte la nesfârșit după anti-vacciniști”.

Drosten a reacționat prompt, pe Twitter: ”Desigur că lockdown-ul nu este o strategie pe termen lung. Nimeni nu ar propune așa ceva. Altfel, mă întreb cui îi sunt de ajutor astfel de ieșiri”.

Triază spitalele din Saxonia pacienții?

Marți, cu o zi înainte de închiderea magazinelor, doctorul Mathias Mengel, director al Clinicii Obserlausitzer Bergland din Saxonia, afirma textual că în spitalul său medicii au fost nevoiți ”în repetate rânduri” să trieze pacienții – adică să decidă cine trăiește și cine nu – numărul de aparate respiratorii fiind insuficient.

Nu este limpede ce l-a mânat în spațiul public pe medicul Mengel, de vreme ce însăși purtătoarea de cuvânt a spitalului, Jana Petzold, s-a grăbit să dezmintă spusele directorului: ”Este vorba despre o neînțelegere. În niciun moment nu s-a pus problema unei trieri a pacienților ce au nevoie de ventilație artificială. Doctorii noștri decid asupra măsurilor necesare pentru pacienți și a nevoilor individuale de tratament. Toți pacienții primesc cea mai bună terapie posibilă”, a spus responsabila.

Termenul triaj, a explicat aceasta, a fost întotdeauna folosit în medicina de urgență. ”Departamentul de urgență decide ce pacient este tratat mai întâi, funcție de gravitatea stării în care se află. ”În ceea ce privește coronavirusul, a trebuit să decidem ce pacient este capabil să reziste transportului în altă unitate medicală când locurile în spitalul nostru sunt epuizate și cine poate fi tratat la noi. S-a murit și la noi în spital de Covid19, ceea ce este un stres pentru personalul medical, însă toți pacienții au fost tratați cum se cuvine și ventilați până în ultimul moment”, a precizat Petzold, citată de ”Bild”.

Asociația Interdisciplinară Germană pentru Medicină Intensivă și de Urgență (DIVI) și Institutul Robert Koch au reacționat la rândul lor: ”Sistemul de sănătate german este supus unei presiuni mari. Însă în prezent nu ne aflăm în punctul în care trebuie să facem triaj. Vreau să subliniez foarte clar că există paturi gratuite la terapie intensivă în Saxonia și că pacienții sunt distribuiți în mod corespunzător”, a spus Christian Kleber, coordonatorul distribuției pacienților cu Covid19 în Saxonia.

Prevederi în vigoare în Germania între 16 decembrie și 10 ianuarie

1 – Magazinele și piețele în care nu se comercializează alimente sunt închise. Excepții: firmele de catering, magazinele cu băuturi, magazinele cu produse naturiste, magazinele cu produse pentru bebeluși, farmaciile, centrele de optică și cele care vând aparate auditive, stațiile de alimentare cu carburanți, atelierele de reparații auto, băncile, oficiile poștale, spălătoriile de orice fel, chioșcurile de ziare, centrele în care se vând brazi de Crăciun

2 – Contactele între oameni sunt restricționate la maximum 5 persoane din cel mult două gospodării (copiii până la 14 ani nu sunt luați în calcul). Între 24 și 26 decembrie: 9 persoane din patru gospodării

3 – Frizeriile, saloanele de masaj și tatuaj sunt închise. Excepții: cabinetele de fizio-, ergo- și logoterapie rămân deschise.

4 – Este interzisă vânzarea de artificii și petarde. Cine posedă artificii le poate utiliza strict în grădina proprie

5 – De Crăciun și Revelion este interzisă ieșirea oamenilor pe străzi

6 – Este interzisă consumarea de alcool în spațiile publice (inclusiv vin fiert). Încălcarea prevederii se sancționează cu amendă. Cârciumile și restaurantele au voie să livreze mâncare la domiciliu

7 – Școlile și grădinițele se închid. Predarea se va face online, obligativitatea prezenței la școală este suspendată. Grădinițele asigură îngrijirea doar în cazuri de maximă necesitate

8 – Este interzis cântatul în biserici. Bisericile, sinagogile, moscheile au voie să rămână deschise dacă pot asigura distanța de 1,5 metri între vizitatori și purtarea măștii. Cântatul este interzis!

9 – În regiunile afectate puternic de pandemie, oamenii nu au voie să iasă din casă. Este vorba de regiunile cu peste 200 de infecții noi la 100.000 de locuitori. Oamenii care vor să își viziteze rudele în centre de îngrijire trebuie să prezinte un test negativ de Covid.

10 – Companiile sunt solicitate să intre în vacanță sau să permită munca de la distanță.

Marți, Germania a raportat 952 de decese asociate cu Covid19, în timp ce miercuri numărul noilor infecții a atins nivelul de 30.000 – două recorduri absolute pentru o țară care, până nu de mult, era prezentată ca model de urmat în combaterea pandemiei.