23.5 C
București
marți, 5 iulie 2022 - 8:55
No menu items!

Germania în alertă: „Deteriorare iminentă a aprovizionării cu gaze”

spot_img
  • Cornel Filimon
    (corespondență specială)

Guvernul de la Berlin anticipează o deteriorare considerabilă a livrărilor de gaze cauzată de războiul din Ucraina. Ministrul federal al economiei Robert Habeck a anunțat, miercuri, la Berlin, activarea fazei de alertă timpurie a planului de urgență privind gazele.

Politicianul ecologist a explicat că este vorba despre o măsură de precauție și că securitatea aprovizionării continuă să fie garantată. „Cu toate acestea, începând de acum, fiecare consumator de gaz, de la întreprinderi la gospodării private, trebuie să își reducă pe cât posibil consumul”, a anunțat Habeck.

Trebuie să sporim măsurile de precauție pentru a fi pregătiți în cazul unei escaladări din partea Rusiei„, a spus Habeck la Berlin. Odată cu declararea nivelului de alertă timpurie, s-a convocat o echipă de criză, a precizat acesta.

Nivelul de alertă timpurie înseamnă că există „indicii concrete, serioase și fiabile” că ar putea avea loc un eveniment care ar putea duce la o deteriorare semnificativă a situației aprovizionării cu gaze naturale și care ar putea declanșa nivelul de alarmă sau de urgență.

Nivelul de urgență presupune o „întrerupere semnificativă” a aprovizionării cu gaze, care face necesară intervenția statului, îndeosebi pentru a asigura alimentarea cu gaze a „clienților protejați”, cum ar fi gospodăriile private, dar și spitalele, Pompierii și Poliția.

În planul de urgență, care prevede trei niveluri de criză, clienții casnici sunt considerați „protejați”, dar nimeni nu poate garanta că nu vor apărea întreruperi în furnizarea de gaze pentru gospodării, avertizează experții.

Potrivit Ministerului Economiei, etapa de alertă timpurie înseamnă că la Ministerul Economiei se va reuni o echipă de criză formată din responsabili ai unor instituții de stat și furnizorii de energie.

Furnizorii de gaze și operatorii de conducte sunt obligați să evalueze periodic situația pentru guvernul federal. Însă statul nu intervine încă. Comercianții și furnizorii de gaze, operatorii de sisteme de transport și distribuție iau măsuri „ținând cont de piață” pentru a menține aprovizionarea cu gaze.

Între acestea se numără, potrivit Ministerului Economiei, utilizarea flexibilă a achizițiilor, recurgerea la instalații de stocare a gazelor și optimizarea fluxurilor de sarcină.

Declararea nivelului de alertă timpurie survine la câteva zile după anunțul Rusiei că acceptă numai plata în ruble a livrărilor de gaz rusesc către Europa de Vest. Această mișcare ar sprijini moneda rusă, care este supusă la presiuni masive din partea statelor europene. Grupul G7, inclusiv Germania, precum și Uniunea Europeană în ansamblu, resping plățile în ruble pentru gaz.

Habeck a reiterat miercuri că, dacă Rusia ar accepta plata pentru importurile de gaze doar în ruble, acest lucru ar constitui o încălcare a contractelor private de furnizare. Prin urmare, pentru a fi pregătiți pentru eventuale restricții sau întreruperi de aprovizionare, ministerul a declarat o etapă de alertă timpurie. Situația actuală din rețeaua de gaze este monitorizată și evaluată cu atenție.

Până joi (31 martie), la ordinul președintelui Vladimir Putin, vor fi elaborate modalitățile pentru ca sistemul să fie „simplu, transparent și ușor de pus în practică pentru cumpărătorii europeni și internaționali de gaze”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției Interfax. „Nimeni nu va furniza gaz pe gratis, iar acesta poate fi plătit doar în ruble”, a subliniat acesta.