6.8 C
București
duminică, 28 februarie 2021 - 21:07

Germania este de acord cu plata către Grecia a unor despăgubiri de război

Președintele german consideră că acest gest este just

grecia nazism razboi

Preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, consideră că este „justă” acordarea unor despăgubiri Greciei, cerute de administrația de la Atena pentru distrugerile provocate de nazişti în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Joachim Gauck a declarat într-un interviu acordat Süddeutsche Zeitung că Germania va trebui să îşi asume responsabilitatea faţă de Grecia.

Nu suntem doar oameni care trăiesc astăzi, în această epocă, ci suntem urmaşii celor care au lăsat ca moştenire distrugeri în Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv în Grecia. Pentru o ţară conştientă de istoria sa, precum cea a noastră, este just să se ia în calcul posibilitatea unor despăgubiri

Joachim Gauck
președintele Germaniei

Grecia cere despăgubiri în valoare de 278,7 miliarde de euro, unii jurişti apreciind că această solicitare este întemeiată. Luna trecută, ministrul german al economiei, vicecancelarul Sigmar Gabriel, a calificat această cerere ca fiind „stupidă”. Germania şi-a onorat deja obligaţiile faţă de Grecia, prin plata a 115 milioane de mărci în 1960.

Emanuel Stan