8 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 8:03
No menu items!

Germania și Franța, alături de Marea Britanie în demersurile de limitare a imigrației în UE

spot_img

migratie

Germania și Franța s-au alăturat Marii Britanii în demersul de elaborare a unor măsuri de limitare a imigrației în interiorul granițelor Uniunii Europene, informează joi Financial Times.

Premierul britanic David Cameron susține că valul de imigranți români și bulgari așteptat în 2014, odată cu liberalizarea pieței muncii, ar putea aduce mai multe voturi partidelor populiste și de extremă-dreapta la alegerile europarlamentare de anul viitor, iar Berlinul și Parisul îi  împărtășesc îngrijorarea.

În acest sens, noua coaliție a cancelarului german Angela Merkel s-a angajat miercuri să ia măsuri de prevenire a „cererilor nejustificate de obținere a unor ajutoare sociale”, încercând astfel să descurajeze „imigrația generată de sărăcie”.

Totodată, guvernul francez a solicitat înăsprirea controalelor pentru lucrătorii temporari veniți din alte țări, anunțând miercuri măsuri de prevenire a ceea ce a numit abuzul privind normele europene care reglementează angajarea temporară a lucrătorilor din alte state.

Problema imigrației se află și în atenția reuniunii de joi și vineri a liderilor europeni, care se întâlnesc la Vilnius la summitul Parteneriatului Estic. Cu această ocazie, premierul britanic va explica planul său de revizuire substanțială a politicii privind imigrația. El dorește ca liderii europeni să discute despre modificarea tratatelor europene pentru a preveni ‘migrații masive’ în viitor, atunci când state mai sărace se vor alătura blocului comunitar.

Guvernele de la Paris și Berlin nu sprijină ambiția lui Cameron de a revizui tratatele europene în sensul restrângerii dreptului liberei circulații în interiorul Uniunii Europene, cu toate că și ei iau în calcul măsuri antiimigrație.

C.A.