14.1 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 7:54
No menu items!

Gerea vrea să reducă deficitul comercial cu Ungaria, care a ajuns la 1,8 miliarde de euro

spot_img

gerea

Ministrul Economiei, Andrei Gerea, a declarat vineri că România vrea să crească dinamica exporturilor spre Ungaria, cu care are cel mai mare deficit comercial, de 1,8 miliarde de euro. Cele două părți doresc ca, la viitoarea sesiune a Comisiei Mixte, companiile din cele două țări să interacționeze direct.

„Partea română este interesată să dezvolte, în continuare, schimburile comerciale bilaterale, cu prioritate exporturile, pentru asigurarea unei tendinţe de echilibrare dinamică a acestora”, a declarat ministrul Gerea. Potrivit Ministerului Economiei, partea ungară a propus, în acest sens, constituirea unor grupe de lucru pentru demararea unui dialog aplicat şi identificarea proiectelor de interes comun pentru cele două ţări.

”Partenerii de dialog şi-au exprimat speranţa ca şi misiunea economică care se va desfăşura cu prilejul lucrărilor Comisiei mixte să constituie o oportunitate de contact direct între companiile din România şi Ungaria”, a mai transmis ministerul. Ungaria reprezintă, în prezent, al treilea partener comercial al României după Germania și Italia, România fiind, din 2012, cea de-a doua piaţă pentru exporturile ungare, după Germania.

Ungaria, pe de altă parte, deţine primul loc în topul ţărilor partenere din punct de vedere al deficitului balanței comerciale (1,8 miliarde de euro la 31 octombrie 2013). Ministrul Economiei l-a primit joi pe ambasadorul Ungariei în România, Botond Zakonyi .

Tema centrală a discuţiilor de la Ministerul Economiei a constituit-o organizarea, la sfârşitul lunii februarie a acestui an, a celei de a VI-a sesiuni a Comisiei Mixte Guvernamentale de cooperare economică România-Ungaria, la Budapesta. Gerea este co-preşedinte din partea română în Comisie.

Cosmina Croitoru