24 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 22:25
No menu items!

Gerea: Listarea companiilor CE Oltenia și Hidroelectrica nu se poate face acum

spot_img

Ministrul Energiei Andrei Gerea a afirmat vineri că listarea companiei Complexul Energetic Oltenia va fi amânată până la ieșirea din situația financiară precară, iar listarea companiei Hidroelectrica SA – până la ieșirea din insolvență.

Gerea a făcut această declarație într-o întâlnire cu o delegație de reprezentanți ai AMCHAM – Camera de Comerț Americană, Reiffeisen, IBM, CitiBank și Franklin Templeton Investments. Aceste entități au format un grup de lucru cu scopul de a promova România de la stadiul de frontier market, la cel de emerging market, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri

”Membrii grupului și-au manifestat disponibilitatea de a sprijini MEIMMMA în eventualele demersuri făcute în scopul construirii unei alternative la finanțarea prin bancă pentru investiții în energie, atât în ceea ce privește companiile existente, cât și pentru eventuale noi proiecte”, se arată în comunicatul citat.

Declarații Andrei Gerea:

  • Statul român trebuie să sprijine dezvoltarea pieței de capital. O piață puternică înseamnă trecerea la nivelul următor, înseamnă acces mai facil la finațare, creșterea vizibilității companiilor românești, dar și o îmbunătățire semnificativă a calității actului managerial prin transparentizarea și prin aplicarea principiilor guvernanței corporative.
  • Intenționăm listarea companiilor Complexul Energetic Oltenia (CEO) și Hidroelectrica, însă acest lucru nu se poate face acum. În nici un caz nu intenționăm listarea Hidroelectrica atâta timp cât societatea este în insolvență, spre exemplu, deși există anumite voci care susțin această variantă.
  • În cazul CEO, considerăm că nu se poate face o listare înainte ca societatea să finalizeze restructurarea și să își întărească poziția financiară. Măsurile pe care ministerul le-a luat în ceea ce privește compania au ajutat la definirea unei tendințe ascendente. De asemenea, faptul că CEO a lucrat din plin în această vară ajută societatea. Este posibil ca și în iarnă compania să aibă activitatea intensă. Toate acestea ne fac să credem că am putea relua discuțiile despre listare în primăvara anului viitor.