8 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 5:45

George Pufan, vot de susținere la limită pentru Curtea Europeană de Conturi

spot_img

George Pufan, vot de susținere la limită pentru Curtea Europeană de Conturi

Nominalizarea lui George Pufan pentru a reprezenta România la Curtea Europeană de Conturi a fost aprobată luni seară, cu o majoritate la limită, de Comisia pentru control bugetar din Parlamentul European (PE). Voturile au fost secrete, 14 pentru și 13 împotrivă, arată un comunicat al PE.

Dacă plenul PE votează în favoarea nominalizării în sesiunea din iunie, Pufan își va prelua mandatul la instituția din Luxemburg după ce Consiliul îi va aproba numirea. George Pufan este secretar general al Curții de Conturi a României de peste zece ani.

Pufan este a treilea candidat prezentat de România pentru această poziție. Candidatura lui Mircea Vasile Popescu a fost retrasă de autoritățile române, iar Leonard Orban, cel de-al doilea candidat, și-a retras el însuși candidatura după un vot negativ al plenului PE. Locul României la Curtea Europeană de Conturi este vacant de la 1 ianuarie 2013.

Membrii Curții de Conturi sunt numiți pe o perioadă de șase ani. Consiliul, după consultarea Parlamentului European, decide asupra propunerilor din partea fiecărui stat membru.

În pregătirea audierii din Parlamentul, candidații sunt rugați să răspundă la un chestionar pregătit de Comisia pentru control bugetar. La audiere pot susține o prezentare de cinci minute, urmată de 25 de minute de răspunsuri la întrebările adresate de membrii comisiei.

Dacă sunt aprobate de comisia parlamentară, nominalizările sunt supuse ulterior votului plenului Parlamentului.

C.C.