1.5 C
București
luni, 6 februarie 2023 - 14:40
No menu items!

George Maior: Nu există binomul SRI-DNA

spot_img

Fostul șef al SRI consideră că acţiunile DNA sunt fireşti într-un stat normal

Maior George

Fostul director al SRI, George Maior, a făcut precizări referitoare la așa-zisul binom SRI-DNA, explicând că acesta „nu există”, ci este vorba mai degrabă de o „cooperare în limitele legislației”.

George Maior a subliniat că aceste tipuri de discursuri nu fac bine nimănui, iar procurorii sunt rupți de „dinamica politică”.

Nu există un binom SRI-DNA, ci o cooperare în limitele legislaţiei. Nu cred că face bine discursului românesc în cadrul lumii civilizate. Nu face bine nici celor care au nevoie de mijloace legale pentru a se apăra. Nu cred că vor câştiga ceva dintr-un asemenea tip de discurs. Cred că instituţiile acestea s-au maturizat. Nu face bine nimănui intrarea într-o dezbatere de acest tip. Procurorii sunt rupţi din această dinamică politică

George Maior
președinte al Academiei de Științe Militare

Fostul șef al SRI a spus, la Adevărul Live, că, în timpul campaniei electorale, colegii săi din SRI nu erau interesați de campanie, singura preocupare a lor fiind siguranța națională.

Kovesi, dedicată meseriei

Referitor la teoria recentă potrivit căreia Laura Codruța Kovesi s-ar pregăti să intre în politică și, eventual, să candideze, în 2019, la prezidențiale. „Niciodată nu am avut nici cea mai mică senzație în acest sens. O cunosc ca pe o femeie extrem de profesionistă, dedicată acestei meserii”, a spus fostul director al SRI.

Cât despre implicarea sa în politică, Maior a precizat că toate zvonurile care îl privesc sunt neadevărate. „Le-aș pune și eu întrebarea celor care au proiectat atât de intens această percepție. Uitați-vă, nu am intrat în niciun partid politic, nu am venit cu un discurs politic, eu sunt în zona academică (…) S-a tot vorbit că în timpul campaniei electorale, fiind din PSD, că aș fi avantajat un anumit candidat la prezidențiale, nimic mai fals”, a precizat Maior.

În opinia lui Maior, acţiunile DNA sunt fireşti într-un stat normal, chiar dacă au dat naştere la două teorii destul de des vehiculate – una, că acţiunile DNA blochează țara, iar factorii politici de la nivel local deja au început să nu mai semneze acte de teama DNA, şi a doua, că se destructurează o întreagă clasă politică, iar întrebarea este „ce se întâmplă cu ţara”.

George Maior a subliniat că DNA şi SRI nu au ca obiectiv înlocuirea clasei politice. „Nu se uită ofiţerii de informaţii la faptul că avem o clasă politică destul de anacronică, hai să o înlocuim. În aceeași ordine de idei, Maior consideră că nu există vid care să nu fie umplut, mai ales în politică.

Vin alegerile, listele vor fi umplute, nu vom avea goluri. Fiecare partid va veni cu oameni şi ar face bine să vină cu oameni de o anumită integritate. Este un fenomen nu o direcţie strategică asumata de SRI sau DNA

George Maior

În privința primei teorii, potrivit căreia oamenii din administrația locală nu mai semnează şi că ţara este blocată, Maior este de părere că este o descurajare a unor oameni din administraţie să procedeze la acte de corupţie, ceea ce este îmbucurător. Eu nu pot să cred că, dacă există un proces normal, firesc şi legal în legătură cu contracte, cineva care le semnează va fi pur şi simplu învinovăţit. Nu are nimeni de ce să se teamă dacă lucrurile se fac legal şi corect.

Andi Topală