15 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 2:30

George Maior, desființat de Călin Popescu Tăriceanu: “Performanța pe care ați avut-o ca ambasador, foarte slabă. Misiunea dumnevoastră nu poate să continue”

spot_img

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, la audierea lui George Maior, ambasador al României în SUA și fost șef al SRI, în Comisia de politică externă a Senatului, că va cere retragerea acestuia. Tăriceanu l-a desființat pe Maior, subliniind, printre altele, că performanța pe care acesta a avut-o în calitate de ambasador este una foarte slabă. 

În același timp, Tăriceanu a arătat că o astfel de audiere la Comisia de politică externă a Senatului “este o premieră”. 

„Suntem în fața unei premiere absolute și anume ca un ambasador să fie chemat în fața Parlamentului pentru o serie de declarații. Acțiunile pe cont propriu, sunt un adevărat tabuu, dacă domnul ambasador nu cunoaște această regulă de aur, îi recomand să prindă din zbor aceste reguli. Dacă domnul ambasador cunoaște rigorile misiunii sale, aș dori să cunoaștem acest motiv. Eu cred că există o justificare bine întemeiată. Vreau să știu dacă aceste declarații au fost făcute cu acordul MAE.

Ambasadorii sunt instruiţi să nu comenteze despre realităţile politice din ţara în care sunt trimişi, iar cei care nu respectă această regulă se expun în primul rând pe ei, dar ceea ce este mai grav, crează anumite suspiciuni, având în vedere că au abandonat atât imparţialitatea, cât şi neutralitatea faţă de scena politică de acasă pentru că li s-a dat voie de acasă. Atunci când, prin declaraţiile sale, un ambasador promovează publicului din România propriile parti pris-uri având abordări străine misiunii sale de ambasador, el abandonează de facto misiunea cu care a fost învestit, devenind – ceea ce aţi făcut dumneavoastră – un agent politic partizan. Această postură este una inacceptabilă.”

Tăriceanu a susţinut că prestaţia lui Maior în relaţia cu SUA este una “foarte slabă.

“Din punctul meu de vedere, performanţa pe care aţi avut-o în calitatea de ambasador în relaţia cu SUA este una foarte slabă. Nu am văzut niciun progres semnificativ în chestiunea extrem de importantă pentru România legată de vizele pentru cetăţenii României. În al doilea rând, rezultate zero în ceea ce înseamnă dialogul politic la nivel guvernamental, parlamentar. Nu în ultimul rând, dimensiunea economică a parteneriatului. Dacă vorbim de parteneriat strategic, mi se pare că vizita preşedintelui Klaus Iohannis este un element, dar, de când aţi fost numit ambasador, ne-am fi aşteptat la mult mai mult.

Am observat că în lupta care se dă între Casa Albă și instituțiile de forță v-ați permis să criticați. Ca ambasador, erați obligat să răspundeți acestor critici. În concluzie, eu apreciez că domnul ambasador nu și-a îndeplinit misiunea de a reprezenta interesele poporului român. Pentru aceste motive, eu am să solicit membrilor Comisiei să adresăm o scrisoare Ministerului de Externe în care să menționăm că misiunea dumneavoastră nu poate să continue pe mai departe în condițiile prezente”, a spus Tăriceanu. 

Raluca Dan