-1.9 C
București
marți, 25 ianuarie 2022 - 22:23
No menu items!

George Maior, chemat de urgență în fața Comisiei SRI. Ce le-a spus Horia Georgescu parlamentarilor

spot_img

Ambasadorul României la Washington, George Maior, fost șef al Serviciului Român de Informații (SRI), va fi chemat de urgență la audieri, în fața Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI, după dezvăluirile făcute joi de fostul șef al Agenției Naționale de Integritate (ANI), Horia Georgescu. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei, Claudiu Manda, care a precizat că Maior a mințit la prima audiere. 

În timpul audierii de joi, Horia Georgescu a declarat, printre altele, că a girat, la Bruxelles, la cererea lui George Maior, numirea Laurei Codruţa Kovesi la șefia DNA şi a lui Tiberiu Niţu, la cârma Parchetului General, deoarece exista o îngrijorare cu privire la cei doi. “La întrebarea dacă Georgescu ar fi putut fi numit ministru al justiţiei, a fost propus sau i s-a propus acest lucru, a spus nu confirm şi nu infirm. Este clar că au existat discuţii în acest sens”, a declarat Claudiu Manda, preşedintele Comisiei de Control SRI.

Acesta a afirmat că Horia Georgescu, fost şef ANI, a relatat cum a mers la Bruxelles să gireze numirile Laurei Codruţa Kovesi şi a lui Tiberiu Niţu, în funcţiile de procuror şef DNA, respectiv procuror general.”Georgescu a mai relatat ceva. Atunci când au fost nominalizaţi pentru procuror şef al DNA Kovesi şi pentru Parchetul General, Niţu, spunea că au existat discuţii cu domnul Maior, că exista o îngrijorare a europenilor că nu e o soluţie oportună şi că a fost rugat să meargă la Bruxelles şi să discute cu reprezentanţii Comisiei Europene ca să-i asigure că Kovesi şi Niţu sunt propuneri bune şi că îşi vor face treaba”, a mai spus Manda.

Manda: “Considerăm că George Maior a mințit”

Noi considerăm că George Maior a minţit. Horia Georgescu a adus probe în acest sens. Horia Georgescu ne-a comunicat că după ce a promovat examenul de preşedinte ANI trebuia să fie validat. S-a plâns la Maior că nu este cvorum, acesta l-a anunţat că totul va fi în regulă. Apoi, la prima şedinţă a Senatului s-a făcut cvorum. Îl vom chema din nou pe domnul Maior la comisie. Nu poate să spună că se cunoştea vag, doar, cu Horia Georgescu. Cei doi aveau o relaţie“, a acuzat Claudiu Manda.

Potrivit președintelui Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI, Georgescu a mai relatat cum George Maior, director al SRI, se interesa despre felul în care decurge judecarea dosarului de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis.

“Dacă va aduceti aminte, domnul Horia Georgescu ne-a prezentat un număr al unei note și o dată. Sesizarea SRI (cu privire la Klaus Iohannis – n.r.) fost facută pe 20 februarie 2013, viza presupuse fapte de incompatibilitate din 2009 şi 2010. Într-un termen destul de scurt, de două luni, ANI a stabilit un verdict, dupa care dosarul a mers in instanta. Întrebarile adresate domnului Horia Georgescu au fost daca a avut discutii cu domnul Maior legat de dosarele ANI. Rapunsul a fost da. Au avut discutii si  cand dosarele erau in instnta. Domnul Maior se interesa de dosare in instanta. Discuțiile erau legate de parlamentari, miniștri, nu de primari sau preşedinţi de consilii judeţene. Interesant e că, în cazul primarului municipiului Sibiu, a făcut o excepție în sensul acesta. Ultima discuție cu domnul Maior despre dosarul domnului Iohannis a fost pe 19 septembrie 2014. Acest lucru o să-l verificam la comisie, pentru că am înțeles că a fost un apel pe telefonul operativ de la SRI şi de la ANI”, a declarat Claudiu Manda.

R.D.