8.8 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 0:13

George Copos, condamnat la patru ani de închisoare

spot_img

Omul de afaceri George Copos a fost condamnat marți la patru ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală. El este acuzat de procurorii anticorupție de o fraudă de 1.000.000 de euro.

Decizia magistraților nu este însă definitivă.

Finanțatorul echipei de fotbal Rapid a fost trimis în judecată în dosarul Loteria I în iunie 2006, la puţin timp după ce şi-a dat demisia din funcţia de vicepremier. El a fost acuzat de DNA de o fraudă de peste un milion de euro.

Alături de el sunt judecaţi, pentru evaziune fiscală, Gilio Giuzepe Roza, acţionar la Ana Electronic, Ana Group, Ana Pan, administrator unic, director la societatea Rom Tour G.M. Impex şi membru fondator al Fundaţiei “ProRapid”, precum şi Stelian Ioan Raţiu (administrator la firma Transilvania International).

În același dosar, au fost trimişi în judecată Nicolae Cristea, fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul Companiei Naţionale Loteria Română, membru fondator al Fundaţiei ProRapid, şi Gabriel Rogoveanu, agent imobiliar la firma Euroest Invest, pentru complicitate la evaziune fiscală.

Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie-decembrie 2004, Copos, în calitate de asociat şi preşedinte al Consiliului de administraţie în cadrul Ana Electronic, împreună cu Roza şi cu sprijinul lui Cristea şi Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale, aducând bugetului de stat un prejudiciu de 39.461.121.820 de lei (peste un milion de euro, la valoarea cursului de schimb de la acea dată).

Folosind mecanismul interpunerii de noi proprietari în procesul de vânzare-cumpărare, respectiv persoana juridică SC Romtur GM Impex SRL şi persoanele fizice Niculaie Ghinea şi Ion Matei, inculpaţii ar fi ascuns sursa impozabilă cu ocazia vânzării unui aşa zis “pachet” de 38 de spaţii comerciale, proprietate a firmei Ana Electronic, către Compania Naţională Loteria Română. Acelaşi mecanism a fost folosit şi la achiziţia de către Loterie a spaţiului comercial din Cluj-Napoca de la SC Transilvania Oil, prin intermediul lui Stelian Ioan Raţiu.

În rechizitoriul procurorilor anticorupție se arăta că Nicolae Cristea – fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul Companiei Naţionale Loteria Română (CNLR) – a plătit 800.000 de dolari clubului de fotbal Rapid, ca sponzorizări şi publicitate, în perioada 1996-1999.

În plus, în 2002, Loteria Naţională a închiriat pentru cinci ani, de la clubul Rapid, un panou publicitar în afara stadionului Giuleşti pentru suma de 175.000 de dolari pe an, preţ de patru ori mai mare decât cel al pieţei, susţin procurorii. În privinţa acestor sponsorizări, procurorii au menţionat, în dosar, că nu au dispus începerea anchetei, ci doar au vrut să sublinieze relaţiile strânse dintre Copos şi Cristea.

Procurorii au mai menţionat că relaţia de “afaceri privilegiate” dintre Copos şi Cristea a început cu mult timp în urmă, când Loteria a început să dea ca premii televizoare de la Ana Electronic, unde Copos este acţionar.

UPDATE

Instanţa i-a condamnat la pedepse de câte patru ani de închisoare şi pe Gilio Giuzepe Roza şi Stelian Ioan Raţiu, pentru evaziune fiscală, precum şi pe Nicolae Cristea, pentru complicitate la evaziune fiscală.

Totodată, Gabriel Rogoveanu a fost condamnat la trei ani de închisoare, pentru complicitate la evaziune fiscală.

Instanţa le-a interzis celor cinci dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptului de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-au folosit pentru săvârşirea infracţiunii, pe o perioadă de cinci, respectiv patru ani după executarea pedepsei.

Totodată, instanţa i-a obligat pe Gheorghe Copos şi Gilio Giuzepe Rosa – ambii în solidar cu părţile responsabile civilmente SC Ana Electronic şi SC Romtur GM Impex, precum şi pe Nicolae Cristea şi Gabriel Rogoveanu, să plătească ANAF 3.946.112 lei, cu titlu de despăgubiri materiale, precum şi majorări, penalităţi şi dobânzi calculate pentru acest debit.

Instanţa a mai dispus ca, în solidar, Nicolae Cristea, Stelian Ioan Raţiu şi Gabriel Rogoveanu să plătească ANAF 166.217 lei, cu titlu de despăgubiri materiale, precum şi majorări, penalităţi si dobânzi calculate pentru acest debit. Stelian Ioan Raţiu mai trebuie să plătească ANAF despăgubiri materiale de 8.800 de lei, precum şi majorări, penalităţi şi dobânzi la această sumă.

Judecătoria Sectorului 2 a menţinut sechestrul asigurator dispus de procurori în cazul lui Copos, respectiv pe sumele de 3.237.034 de lei, 630.064,10 lei, 199.990 de lei, şi în cazul lui Nicolae Cristea, pe sumele de 255.293,96 de lei, 1.385,19 de dolari, 44.720,15 de euro şi 910,50 lei.

R.D.