4.6 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 18:18
No menu items!

Geoană: Cota unică se aplică și în 2014, însă e ”o formă primitivă de politică fiscală”

spot_img

Mircea_Geoana_SZ

Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat că, pentru 2014, cota unică va rămâne la acelaşi nivel deoarece nu este întrunită voinţa politică, însă a catalogat-o drept ”o formă primitivă de politică fiscală”.

”Cred cu tărie că vremea cotei unice a apus ca utilitate de pârghie de politică economică şi fiscală, pentru că un stat care are la dispoziţie prea puţine pârghii de politică economică, sector bancar românesc prea puţin, sector energetic în mâini româneşti prea puţin, resursele solului şi ale subsolului nu ştim încă dacă şi cum şi cu cine le exploatăm. Atunci la nivelul unui stat, în speţă statul român, rămâne ultima pârghie de politică economică, care este politica fiscală”, a afirmat Geoană la ProTV.

El a precizat că în USL nu există condiţiile politice pentru renunţarea la cota unică sau modificarea cuantumului acesteia.

Fostul candidat la Președinție a relatat că a solicitat explicaţii în ceea ce priveşte eventuala modificare a cotei unice, discutată în USL, iar răspunsul a fost că s-au prezentat scenarii alternative posibile în perspectiva bugetului de stat pe anul 2014.

”Chestiunea cu cota unică este o formă primitivă de politică fiscală, este o formă pe care ţările în tranziţie le-au aplicat cu relativ succes pentru o etapă istorică”, a afirmat Geoană, adăugând că în anii următori va fi nevoie de o politică fiscală mai sofisticată.

De asemenea, Geoană a criticat gradul de colectare a veniturilor la bugetul de stat, subliniind faptul că din TVA se colectează aproximativ jumătate din suma cuvenită, iar din zona angajaţilor o treime.

Deficitul bugetului general consolidat a depășit, după primele nouă luni ale acestui an, 8 miliarde de euro, ajungând la 1,3% din PIB, iar guvernul a luat în calcul aducerea cotei unice şi a TVA la 22%.

SZ