11 C
București
luni, 8 martie 2021 - 17:18

Generalul american Norman Schwarzkopf a murit la 78 de ani

Generalul american Norman Schwarzkopf a murit la 78 de ani

Generalul american Norman Schwarzkopf, care a condus coaliţia internaţională în primul război din Golf în 1991, a murit în locuința sa din Tampa, Florida (sudul Statelor Unite), la vârsta de 78 de ani.

 Fostul preşedinte George H.W. Bush, care se afla la conducerea ţării în timpul acestei intervenţii şi care în prezent se află la terapie intensivă din cauza unor complicaţii generate de o bronşită, a salutat memoria “unuia dintre cei mai mari şefi militari ai generaţiei sale”.

Generalul Schwarzkopf s-a remarcat în timpul operaţiunii “Scutul Deşertului”, declanşată după invazia Kuweitului de către Irakul lui Saddam Hussein la 2 august 1990, şi apoi cu ocazia operaţiunii “Furtuna Deşertului”, în cursul căreia micul emirat a fost eliberat la începutul anului 1991.

Generalul de patru stele, la acea vreme în fruntea CENTCOM, comandamentul american responsabil pentru Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Vest, conducea coaliţia şi a format un duo de şoc cu generalul Colin Powell, care îndeplinea funcţia de şef al Statului Major interarme şi era principalul consilier militar al preşedintelui George H.W. Bush.


Născut la 22 august 1934, Herbert Norman Schwarzkopf a absolvit şcoala militară din Westpoint şi a efectuat două deplasări în Vietnam în 1965 şi 1970.

În timpul carierei sale, el a primit două “Purple Hearts” pentru răni suferite în Vietnam, trei “Silver Stars”, trei “Bronze Stars” şi “Distinguished Service Medal”, toate acordate pentru comportamentul său excepţional în luptă.

El a ieşit la pensie în august 1991, la câteva luni după sfârşitul războiului din Golf.

Bolnav de mai multe luni, fostul general a murit în jurul orei 14.20 (21.20 ora României), în circumstanţe care nu au fost precizate pentru moment.

C.I.