3.1 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 19:46
No menu items!

Generalii SRI, SIE și SPP – menținuți în activitate și după împlinirea vârstei de pensionare

spot_img

SRI

Plenul Senatului a adoptat, în ședința de miercuri, proiectul legislativ care modifică Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare în sensul că generalii și amiralii din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI), Serviciului de Informații Externe (SIE), Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), dar și cei din cadrul Serviciului de Protecție și Pază (SPP) sunt menținuți în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare, până la vârsta de 60 de ani sau sunt trecuți în rezervă, la cerere.

Potrivit expunerii de motive, Legea nr. 171/2013 stabilește limita de vârstă în grad până la care generalii și amiralii din Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne pot fi menținuți în activitate (între 56 și 59 de ani) fără să facă referire și la cei din SIE, SRI, SPP și STS.

De asemenea, în același act normativ este stipulată posibilitatea pentru toate cadrele militare, fără excepție, pe baza aprobării anuale a conducătorului instituției, de a fi menținute în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare până la vârsta de 60 de ani.

În acest context, inițiatorii propunerii de lege susțin că s-a creat un “regim diferențiat” care poate fi însă îndreptat prin modificarea articolului 86 al legii nr. 80/1995, prin introducerea unui nou alineat care să facă referire la generalii și amiralii din SRI, SIE, SPP și STS.

Legea are un caracter organic și a fost adoptată de Senat, în calitate de Cameră decizională, cu 103 voturi pentru și trei abțineri.

R.D.