20.8 C
București
miercuri, 22 mai 2024 - 21:14
No menu items!

General britanic: există un risc serios ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia în 2024

spot_img

Fostul comandant al Comandamentului Forțelor Întrunite din Marea Britanie a avertizat că Ucraina s-ar putea confrunta cu o înfrângere din partea Rusiei în 2024. Generalul Sir Richard Barrons a declarat pentru BBC că există un „risc serios” ca Ucraina să piardă războiul în acest an.

Motivul, spune el, este „pentru că Ucraina ar putea ajunge să simtă că nu poate câștiga”:

„Și când se va ajunge în acest punct, de ce vor mai dori oamenii să lupte și să moară, doar pentru a apăra ceea ce nu poate fi apărat?”.

Ucraina nu a ajuns încă în acel punct, dar forțele sale sunt în criză critică de muniție, trupe și apărare aeriană. Contraofensiva sa mult anunțată anul trecut nu a reușit să-i disloce pe ruși din terenul pe care aceștia îl ocupaseră, iar acum Moscova se pregătește pentru o ofensivă de vară.

Cum va arăta aceasta și care sunt obiectivele sale strategice probabile? „Forma ofensivei rusești care va urma este destul de clară”, spune generalul Barrons. „Vedem cum Rusia bate la linia frontului, folosind un avantaj de cinci la unu în materie de artilerie, muniție și un surplus de oameni întărit de utilizarea armelor noi.”

„La un moment dat, în această vară”, spune generalul Barrons, „ne așteptăm să vedem o ofensivă rusă majoră, cu intenția de a face mai mult decât să avanseze cu mici câștiguri pentru a încerca, poate, să străpungă liniile ucrainene”.

„Iar dacă acest lucru se va întâmpla, vom risca ca forțele rusești să pătrundă și apoi să exploreze în zone din Ucraina unde forțele armate ucrainene nu le pot opri”.

O dronă rusească a avariat în cursul nopții de joi spre vineri echipamente la o stație de electricitate din regiunea Dnipropetrovsk, întrerupând alimentarea cu energie electrică a mai multor gospodării și consumatori individuali, a anunțat operatorul energetic ucrainean Ukrenergo pe Telegram.

Atacul a avut loc după ce rachete și drone rusești au distrus joi o mare centrală electrică în apropiere de Kiev și au lovit instalații electrice în mai multe regiuni din Ucraina, distrugând centrala termică pe cărbune Trypilska, în apropiere de capitală. Ukrenergo a precizat că 399 de localități au rămas fără energie electrică vineri dimineață, cu o pană de curent în oblasturile Dnipropetrovsk, Donețk, Sumy, Harkov și Kherson.

Elena Cristea