4.4 C
București
sâmbătă, 17 aprilie 2021 - 7:40

Geci și cizme din piele de șarpe, pocale din argint, arme și kilograme de aur, averea soților Nemeș, confiscată de FBI

Autoritățile americane au confiscat toate bunurile soților Diana și Radu Nemeș, acuzați în dosarul de evaziune de 60 de milioane de euro, alături de Codruț Marta și Sorin Blejnar.

Radu_Nemes_SZ

Zeci de poșete de lux, haine şi cizme din piele de şarpe, zeci de arme, kilograme de aur, zeci de iPaduri, pocale din argint masiv, sunt câteva din bunurile confiscate de FBI din buncărul pe care soţii Radu şi Diana Nemeş îl foloseau în SUA, înainte de a fi extrădaţi în România.

După arestarea soţilor Diana Nemeş şi Radu Nemeş de FBI, la jumătatea lunii martie, şi extrădarea lor în România, în mai, agenţii federali americani au pătruns în buncărul pe care aceştia l-au folosit pentru a depozita numeroase bunuri de valoare. În motivarea trimisă instanţei americane pentru eliberarea mandatului de arestare, FBI arată că soţii Nemeş au călătorit de numeroase ori în SUA, zburând la clasa I şi cazându-se în hoteluri de lux. În doar un an, ei au cheltuit 235.000 de dolari pe haine şi accesorii de lux, scoţând sute de mii de dolari din conturi. Documentele mai arată că, la o singură vizită, Radu Nemeş a cheltuit mai bine de un milion de dolari la un magazin de unde a cumpărat aur sub formă de lingouri şi monede. Yachtul soţilor Nemeş, botezat Ramaya, cu o lungime de peste 21 de metri, a fost vândut câteva luni mai târziu, pentru 2,3 milioane de dolari. Casa pe care Radu şi Diana Nemeş o ridicaseră în Yelm a costat peste 2,8 milioane de dolari.

Poliţiştii au confiscat toate obiectele de valoare găsite și au cerut ca acestea să intre în posesia guvernului federal, ca bunuri obţinute ilicit. Conform portalului de ştiri seattlepi.com, autoritățile vor să le scoată la licitaţie publică, dar nu se știe încă dacă acestaă solicitare a fost aprobată.

– 3,2 kilograme de aur, sub formă de 113 monede a câte o uncie (28,35 grame)

– şapte vehicule, printre care un Land Rover din 2010 şi un Mercedes Benz S600 din 2003

– 21 de cutii cu monede de argint, alături de alte 256 de monede de argint – greutate totală necunoscută

– 25 de monede de argint de un dolar (709 grame), 50 de medalioane de argint, mai multe alte monede tot de argint

– 31 de geci de piele, printre care şi un costum bărbătesc din catifea, marca Versace, şi o haină de damă făcută din blană de nurcă şi piele de şarpe

– 43 de perechi de încălţăminte, printre care şi o pereche de cizme din piele de crocodil

– 26 de genţi şi poşete de lux

– 115 ceasuri şi bijuterii

– 12 arme, printre care o puşcă stil AR-15 şi una de calibru 22

– şase televizoare

– 10 iPaduri

– statui Micky şi Minnie Mouse sculptate din cristal Swarovski

– două pocale din argint masiv, în formă de capete de cai

– 89.000 de dolari din conturi bancare

listă bunuri confiscate familia Nemeș, seattlepi.com

Soții Diana și Radu Nemeș sunt acuzați că a păgubit statul, prin evaziune în afacerile cu motorină, de aproximativ 56 de milioane de euro. Totodată, cei doi sunt acuzaţi şi că au folosit banii negri obţinuţi din vânzarea de motorină prin firme-fantomă pentru a-şi cumpăra mai multe proprietăţi imobiliare în SUA, folosindu-se de alte societăţi-paravan înregistrate în statul american Washington. Radu Nemeș este în arest preventiv, iar soția sa, care a născut al treilea copil, este sub control judiciar.

Radu Nemeș a cerut, luna trecută, procurorilor, să fie audiat și în legătură cu dispariția lui Codruț Marta.

Marilena Nedelcu