25 C
București
luni, 4 iulie 2022 - 3:40
No menu items!

Gazprom propune Ciprului un plan alternativ de salvare

spot_img

Gazprom propune Ciprului un plan alternativ de salvare

Gazprom a propus autorităţilor cipriote sprijin financiar pentru sectorul bancar al ţării în schimbul dreptului de a extrage gaze naturale în zona economică exclusivă a Ciprului.

Conducerea Gazprom a trimis o scrisoare în acest sens preşedintelui Ciprului, Nicos Anastasiades în care propune acordarea de ajutor organizațiilor financiare cipriote, ceea ce ar permite Nicosiei să nu urmeze condițiile drastice impuse de creditorii internaționali.

Potrivit unor surse ale postului de televiziune Sigma TV, preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a respins oferta Gazprom, exprimându-se în favoarea taxei excepţionale la depozitele bancare.

Ciprioții sunt în stare de șoc după ce au aflat, sâmbătă, că acordul cu UE și FMI privind planul de salvare a sistemului bancar național, în valoare de zece miliarde de euro, prevede introducerea unei taxe pe depozitele bancare. Taxa pornește de la 6,75% pentru depozitele de până la 100.000 de euro și ajunge la pragul maxim de 9,9%.

Între timp, băncile din Cipru, care s-au închis încă de vineri, şi-ar putea redeschide uşile abia miercuri.

Ciprul este considerat un paradis fiscal, mai ales pentru ruși, potrivit cărora, taxa prevăzută de planul de salvare riscă să lovească dur bunurile ruse din insulă, care se ridică la cel puțin 20 de miliarde de dolari.

C.I.