3 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 8:28
No menu items!

Gazprom nu crește exporturile de gaze naturale către Europa în această iarnă

spot_img

Exporturile de gaze naturale ale Gazprom în Europa nu vor crește, a anunţat, luni, Elena Burmistrova, şeful diviziei de export a grupului rus Gazprom. Aceasta a confirmat precedenta estimare, transmite Reuters. Europa începe sezonul de iarnă cu cel mai redus nivel al stocurilor de gaze din ultimul deceniu, ceea ce sporeşte temerile privind fiabilitatea furnizărilor pe timp de iarnă. 

Compania rusă de stat, care furnizează Europei peste o treime din gazele de care are nevoie, beneficiază de pe urma creşterii record a preţurilor la gaze naturale pe piaţa europeană, din cauza livrărilor restrânse.
 

Într-o declaraţie acordată revistei grupului rus, Elena Burmistrova a adăugat că Gazprom a livrat Chinei o cantitate de gaze naturale de 7,1 metri cubi în primele nouă luni din 2021.

Conform analiştilor, Europa începe sezonul de iarnă cu cel mai redus nivel al stocurilor de gaze din mai mult de un deceniu, ceea ce sporeşte temerile privind fiabilitatea furnizărilor pe timp de iarnă. 

Rusia, a cărei producţie de gaze şi exporturi spre UE sunt deja aproape de un nivel record, a informat că trebuie să finalizeze umplerea capacităţilor interne de stocare înainte de a majora livrările pe piaţa spot din Europa.

Guvernul rus a anunţat că intenţionează să finalizeze umplerea capacităţilor interne de stocare până la finalul acestei luni.

De altfel, vicepremierul rus Alexander Novak a declarat săptămâna trecută că nimeni din Europa nu a cerut Rusiei să trimită o cantitate suplimentară de gaze pentru a calma creşterea preţurilor gazelor pe piaţa spot.