14.1 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 14:31

Gazprom avertizează Bruxellesul în legătură cu „posibile perturbări” în livrările de gaze

spot_img

Aproximativ 15% din gazele naturale consumate de UE tranzitează Ucraina

gazprom

Compania rusă din domeniul gazelor naturale Gazprom a anunțat luni că avertizat Comisia Europeană în legătură cu „posibile perturbări” în aprovizionarea cu gaze a țărilor europene dacă Ucraina, căreia a decis să-i aplice sistemul de plată în avans pentru gazele furnizate, va preleva gaze din volumul destinat tranzitului, relatează agenția de presă France Presse.

Potrivit concernului rus, operatorul de gaze ucrainean Naftogaz „este obligat să garanteze tranzitul” spre Europa în virtutea contractului în vigoare și în volumul prevăzut.

„Comisia Europeană a fost informată în legătură cu posibile perturbări în tranzitul de gaze în cazul în care Naftogaz ar preleva din gazele destinate tranzitului”, a indicat Gazprom.

Aproximativ 15% din gazele naturale consumate de Uniunea Europeană tranzitează Ucraina și precedentele „războaie ale gazelor” între Moscova și Kiev în 2006 și 2009 au afectat aprovizionarea cu gaze a UE.

O decizie cu privire la măsurile pe care Rusia le va lua în continuare în problema datoriei Ucrainei la importul de gaze va fi adoptată luni (16 iunie) după ce directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller, îi va prezenta un raport pe acest subiect președintelui rus Vladimir Putin, a anunțat vicepremierul Arkadi Dvorkovici, citat de ITAR-TASS.

„Cât privește condițiile concrete de livrare, inclusiv plata în avans, s-au dus negocieri până în ultimul moment, consultările au continuat. În cursul zilei urmează ca directorul executiv al Gazprom și ministrul energiei să prezinte un raport șeful statului și guvernului. După aceasta vor fi luate decizii”, a afirmat Dvorkovici, vorbind în cadrul Congresului internațional al petrolului.

Ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, și directorul Gazprom urmează să susțină la 14:30 (ora Moscovei) o conferință de presă cu privire la situația livrărilor de gaze către Ucraina.

Gazprom a decis ca începând de luni, 10:00 (ora Moscovei), să instituie sistemul de plată în avans pentru livrările de gaze către Ucraina, în conformitate deplină cu actualul contract din cauza arieratelor nerambursate, potrivit ITAR-TASS.

Astfel, la ora actuală, Kievul datorează pentru importurile de gaze din Rusia circa 4,458 miliarde de dolari: 1,451 miliarde de dolari pentru livrările din noiembrie—decembrie 2013 și 3,007 miliarde de dolari pentru pe aprilie-mai 2014, conform agenției ruse de presă.

 

C.A.