7.4 C
București
miercuri, 21 aprilie 2021 - 10:10

Gazprom acuză Ucraina de neplata a aproape 900 milioane de dolari la factura de gaze

 conducta gaze

Gigantul rus în domeniul gazelor naturale Gazprom a acuzat marți Ucraina de neplata unei sume de 882 milioane de dolari, ceea ce ar putea genera un nou conflict pe tema gazelor între Moscova și Kiev, în contextul în care Kievul speră să semneze în curând un acord de asociere cu Uniunea Europeană.

„Suntem extrem de îngrijorați de situația actuală legată de plata de către Ucraina a gazelor naturale ruse livrate”, a declarat președintele concernului rus, Aleksei Miller, citat de Interfax.

Acesta a precizat că Ucrainei i s-a dat un termen pentru a plăti factura de 882 milioane de dolari pentru gazele livrate în august și că acestă amânare a expirat la 1 octombrie. „Situația este foarte serioasă, întrucât contractul prevede că, în caz de încălcare a condițiilor de plată, se trece la un sistem de plată în avans”, a avertizat Miller.

Relațiile tensionate dintre Rusia și Ucraina au dus în mai multe rânduri, în ultimii ani, la întreruperea livrărilor de gaz către Ucraina, țară dependentă de gazul rus, în ciuda numeroaselor inițiative pentru identificarea unor noi surse de aprovizionare.

Miller a subliniat că, grupul rus a plătit Kievului în avans cheltuielile de tranzit pentru anul viitor şi a fost de acord cu o reducere a preţului gazelor destinate stocării în depozite subterane ucrainene.

În ianuarie, Gazprom a cerut Naftogaz, operatorul ucrainean în domeniu, şapte miliarde de dolari pentru gaze neconsumate dar prevăzute în contractul semnat în 2009 și valabil până în anul 2019, când în fruntea guvernului ucrainean se afla Iulia Timoșenko. Conform acestui contract, Naftogaz s-a angajat să plătească în fiecare an pentru cel puțin 41,6 miliarde de metri cubi de gaze, chiar dacă importă o cantitate mai mică. În 2013, Ucraina a importat cu 9 miliarde de metri cubi mai puțin decât prevede contractul și a refuzat să plătească această cantitate.

Kievul insistă, de asemenea, asupra reducerii prețului impus de Moscova, care dorește în schimb ca fosta republică sovietică să se integreze în Uniunea vamală /dominată de Rusia/ și să cedeze Gazprom o parte din rețeaua sa de transport al gazelor.

 Aceste conflicte au perturbat uneori și exporturile de gaz rus către UE, Ucraina fiind în prezent principala țară de tranzit.

C.A.